időjárás 2°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Győzelem napi megemlékezést tartottak Franciaországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.08. 13:59 2022.05.08. 14:01
Győzelem napi megemlékezést tartottak Franciaországban

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök vasárnap megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját a párizsi Diadalív alatt a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján. A megemlékezésnek az ukrajnai háború sajátos hangulatot kölcsönzött.

Ma a második világháború európai lezárására emlékezünk, a szövetségesek győzelmére a náci Németország felett. Nem feledkezünk meg a volt Szovjetunióból érkezett katonákról sem, beleértve az ukránokat és az oroszokat is, akik hozzájárultak ehhez a győzelemhez

− írta a Twitteren Jean-Yves Le Drian külügyminiszter.

Ez volt az újraválasztott francia elnök első hivatalos programja előző napi beiktatása után. Emmanuel Macron délután részt vesz a G7-országcsoport vezetőinek az ukrajnai helyzetről rendezendő videókonferenciáján, hétfőn pedig Strasbourgban, az Európai Parlamentben tart beszédet, mielőtt Berlinbe utazik, ahol Olaf Scholz német kancellár fogadja. A hivatalos állami megemlékezés kezdetén az államfő megkoszorúzta a második világháborúban a hivatalos kollaboráns kormánnyal szemben a szabad Franciaországot vezető Charles de Gaulle tábornoknak a párizsi Champs Elysées-n álló szobrát, ahonnan a Köztársasági Gárda kíséretében gépkocsival hajtott a lezárt sugárúton a Diadalívhez.

Ez az első év 2019 óta, hogy állampolgárok is részt vehettek az állami megemlékezésen, a koronavírus-járvány miatt ugyanis két évig az ünnepség nem volt nyilvános, és az elnök egyedül koszorúzott.

A kormány tagjai a helyszínen újságíróknak kiemelték, hogy az ukrajnai háború és a hétfői moszkvai ünnepség különös kontextust kölcsönöz a párizsi megemlékezésnek. Roselyne Bachelot kulturális miniszter szerint nagyon fontos jelentése van ennek a pillanatnak, hiszen mostanig azt hihettük, hogy a háború eltűnt Európából.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Francois Hollande akkori köztársasági elnök 2017-ben, Macron első megválasztását követően koszorút helyeznek el az ismeretlen katona sírjánál a párizsi Diadalív alatt a győzelem napján (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.