Júniusban feloldhatják a sanghaji korlátozásokat

A 25 milliós városban már csak egymillióan laknak a legszigorúbb szabályok szerint kezelt zónákban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 16. 10:56
null
Sanghaj, 2022. április 4. A koronavírus-járvány miatt védõruházatot viselõ dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én. A kínai hadsereg elõzõ nap bejelentette, hogy katonai orvosokat és egészségügyi dolgozókat küldött Sanghajba a város mintegy 25 milliós lakosságának tesztelésére. Sanghajt az elõzõ hét elejétõl kezdve két szakaszban lezárták a vírus terjedésének megfékezésére. MTI/AP/Chen Si Fotó: Chen Si
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusban térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba Sanghajban a kínai metropolisz vezetése szerint, miután annak 16 kerületéből 15-ben sikerült megfékezni a koronavírus terjedését.

A China Daily című kínai lap internetes kiadásában hétfőn arról írt, hogy egy kivétellel Sanghaj minden kerületében csak a karanténzónákon belül azonosítottak újabb fertőzötteket.

A kínai járványkezelési stratégia a vírus közösségi − vagyis a karanténzónákon kívül − terjedésének teljes felszámolásától teszi függővé a korlátozások feloldását.

A lap beszámolója szerint Cung Ming, Sanghaj alpolgármestere egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a 25 millió lakosú városban mostanra csupán mintegy egymillióra csökkent azoknak a száma, akik a legszigorúbb szabályok szerint kezelt karanténzónákban laknak.

Az alpolgármester közölte: Sanghajban május 22-étől fokozatosan újraindítják a tömegközlekedést, és júniusban térhet vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

A teljes egészében másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban hétfőtől kezdték meg szakaszokban engedélyezni egyes szolgáltató- és kiskereskedelmi üzleteknek, egyebek mellett élelmiszerboltoknak, bevásárlóközpontoknak és fodrászüzleteknek az újranyitást.

A sanghaji egészségügyi bizottság hétfői közlése szerint a városban vasárnap 69 új Covid–19-es megbetegedést, és 869 tünetmentes vírushordozót regisztráltak.

Peking vezetése pedig vasárnap újra meghosszabbította az otthoni munkavégzést előíró rendeletet a kínai főváros négy kerületére vonatkozóan. Emellett 12 kerületben újabb három napon át tesztelik naponta a lakosságot. A kínai fővárosban vasárnap 39 új Covid–19-megbetegedést, és 15 panaszmentes fertőzöttet azonosítottak.

Borítókép: a koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő dolgozó telefonál, miközben a helyi lakosok sorban állva várnak koronavírus-tesztelésre Sanghaj nyugati részén 2022. április 4-én (Fotó: MTI/AP/Chen Si)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.