Lapozó: A hétvégén dönthetnek a svéd és finn NATO-csatlakozásról

Bébitápszerhiány alakult ki az USA-ban, az utolsó darabokat az illegális migránsoknak szállítják · Belgiumban is elindul RuPaul transzvesztita show-ja · Heves viták robbantak ki Franciaországban a burkini engedélyezése miatt.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 05. 13. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bébitápszerhiány alakult ki az USA-ban, az utolsó darabokat az illegális migránsoknak szállítják

Az Amerikai Egyesült Államok összes nagy áruházláncában kiürültek a babatápszerek polcai, a szülők könnyek között autóznak akár a környező államokba is, hátha ott még találnak a gyerekeiknek megfelelő tápszert. A tápszerhiány miatt kialakult általános felháborodás már a Capitolium falai közé is beszivárgott. A republikánus képviselők Joe Bident és az amerikai mezőgazdasági minisztériumot vonják kérdőre a kisgyermekek biztonságos táplálását veszélyeztető állapotok miatt, az újságírók ugyancsak az elnöktől és a Fehér Ház újonnan kinevezett szóvivőjétől, Karin Jean-Pierrtől várják a magyarázatot és a megoldás felvázolását. Jean-Pierre a minap arról biztosította az amerikai médiát, hogy a babatápszerválság megoldása prioritás Joe Biden számára.

Az amerikai szülők kezdeti kétségbeesését a felháborodás váltotta fel, amikor Kat Cammick, Florida egyik republikánus kongresszusi képviselője a Facebookon posztolta az USA–Mexikó határvidékén az illegális migránsokat ellátó szupermarketekben készült fotókat, amelyekben a polcok roskadoznak az átlag amerikaiaknak vészesen hiányzó bébitápszerektől. Bejegyzésében Cammick ugyan leszögezte, nem a migránsgyerekeket hibáztatja a kialakult helyzetért, hanem a Biden-adminisztráció elfogadhatatlan hozzáállását: míg az ország belsejében nem biztosított az amerikai gyermekek elégséges és biztonságos táplálása, addig az amerikai kormány ezrével szállítja a babatápszert a bebocsátásra váró illegális migránsoknak.

Források: foxnews.com, facebook.com, foxnews.com, foxnews.com

 

Belgiumban is elindul RuPaul transzvesztita show-ja

A közismert amerikai drag queen, RuPaul transzvesztita show-ja, a Drag Race Belgiumban kezd el forgatni. A műsor szereplőinek a toborzása már megkezdődött, a sorozat első adásai az év második felében kerülhetnek képernyőre, a pontos dátum azonban még nem ismert. Ugyan a belgiumi kiadást sugárzó televíziós csatorna nevét még nem fedték fel az alkotók, de a műsor tulajdonosai azt már közölték, hogy a sorozat francia nyelven készül. A Belgiumon kívül élők streamingplatformokon tekinthetik majd meg a show-t.

Ezzel egy időben az ILGA Europe – a leszbikusok, homoszexuálisok, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok európai szervezete – a Cirpuson megrendezett IDAHOT Fórumon tette közzé idei éves, úgynevezett Szivárvány-indexét, amely az Európában élő LMBTQ-emberek jogait méri fel. Az idei jelentés szerint Belgium a harmadik helyet foglalja el a listán, a 2016 óta folyamatosan az élre kerülő Málta és idén először a második helyezett Dánia után. A sort Lengyelország zárja, ahol a bírák szerint a legkedvezőtlenebb az LMBTQ-közösségek jogi helyzete.

Források: ket.brussels, brusselstimes.com, coe.int

 

Heves viták robbantak ki Franciaországban a burkini engedélyezése miatt

Grenoble polgármestere, Eric Piolle a közelmúltban közölte, hogy engedélyezné a burkini viselését a nagyváros uszodáiban és strandjain. A CSA közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint azonban a franciák nagy többsége, 73 százaléka ellenzi a teljes testet és hajat eltakaró úszódressz engedélyezését, és csak 26 százalékuk támogatja az állandó vita tárgyát képező ötletet. A megkérdezett férfiak és a nők azonosan vélekednek a kérdésben: a férfiak 73 százaléka, a nők 74 százaléka szeretné kitiltani az uszodákból az iszlám előírásainak megfelelő fürdőruhát. Érdekes részlet azonban, hogy a burkini támogatói főként a fiatalabb korosztályból kerülnek ki. A 18–24 éves franciák 63 százaléka támogatja a burkiniviselés jogát, a 25–34 éveseknek pedig a 37 százaléka. Az ennél idősebb korosztályok mindegyike jóval kisebb arányban pártolja ezt a ruhadarabot: a 35–49 évesek 26 százaléka, az 50–64 évesek 19 százaléka, és a 65 éven felülieknek mindössze 12 százaléka örülne az engedélynek, és 74, 81 valamint 86 százalékuk a korlátozással értene egyet.

Grenoble polgármestere – miután ismét indulatos eszmecsere alakult ki a téma körül a közösségi médiában – azzal indokolta álláspontját, hogy mindenkinek joga van uszodába járni, valamint úgy öltözködni, ahogy szeretne. A francia politikusok élesen bírálták Piolle álláspontját. A szocialista Olivier Faure szerint a burkini a vallási propaganda egyik eszköze, Laurent Wauquiez köztársaságpárti régióelnök pedig kilátásba helyezte: ha Grenoble városvezetése megszavazza Piolle ötletét, akkor a város búcsút mondhat a régióvezetés pénzügyi támogatásának.

Egy centet sem ad a megye arra, hogy önök behódoljanak az iszlamizmusnak

– közölte Wauquiez a polgármesterrel a Twitteren.

Forrás: cnews.fr

 

A hétvégén dönthetnek a svéd és finn NATO-csatlakozásról

Csütörtök reggel adott ki közös közleményt a finn elnök, Sauli Niinistö és a miniszterelnök, Sanna Marin, amiben a finn NATO-csatlakozás mellett tették le voksukat. Svédországban is a küszöbön a döntés, a kormányzó szociáldemokraták vasárnap jelenhetik be, támogatják-e a csatlakozást.

A kormánypárt korábban – a háború kitörése előtt – még ellenezte a belépést, de azóta egyre több olyan nyilatkozatot adott ki, amely szerint támogatni fogja azt. Az Expressen napilap arról számolt be, hogy a miniszterelnök hétfőn rendkívüli kormányülést hívhat össze, amin döntés születhet a csatlakozási kérelem benyújtása mellett, és ha nem történik valami rendkívüli dolog, be fogják nyújtani a pályázatot. A lap forrásai szerint Külügyminisztérium hetek óta megfeszített tempóval dolgozik a pályázat előkészítésén. Május 17-én, kedden kétnapos állami látogatásra érkezik Sauli Niinistő finn elnök, amin többek között Magdalena Andersson miniszterelnökkel folytat majd kétoldalú megbeszéléseket.

Forrás: Expressen

Borítókép: Svédország zászlaja – a kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.