Lelőtték az al-Dzsazíra egyik tudósítóját Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg a palesztin fegyvereseket, a katari hírtelevízió Izraelt okolja a tragédia miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: AP, MTI2022. 05. 11. 8:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lelőtték Ciszjordániában az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját szerdán, a palesztin egészségügyi minisztérium az izraeli hadsereget vádolja a gyilkossággal. 

A tárca szerint Sirín Abu Aklát Dzseninben lőtték meg, a nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Egy másik riporter, a jeruzsálemi al-Kudsz lap újságírója is megsérült a lövöldözésben, az ő állapota stabil − írja az AP hírügynökség. A kórházba szállított Ali esz-Szamúdi a Wafa palesztin hírügynökségnek elmondta, hogy Abu Aklával és több más tudósítóval az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatala (UNRWA) által fenntartott dzsenini iskola közelében voltak, és kiemelte, hogy mindannyian jól látható, sajtó feliratú mellényt és sisakot viseltek.

A csoportot szándékosan vették tűz alá a megszállók

− jelentette ki Szamúdi.

A katari székhelyű al-Dzsazíra közleményében Izraelt tette felelőssé a tudósító haláláért: 

Felszólítjuk a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el és vonja felelősségre az izraeli megszállókat, amiért szándékosan célba vették, majd megölték kollégánkat

− írták. 

Miközben az izraeli egységek műveletet hajtottak végre Dzseninben, tüzet nyitottak rájuk, amire válaszoltak − áll az izraeli hadsereg által kiadott közleményben. Ezt követően bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát palesztin fegyveresek találták el.

Az izraeli hatóságok az elmúlt időszakban szinte naponta hajtottak végre rajtaütéseket a nyugati parton, válaszul az egyre gyakoribb, izraeliek ellen elkövetett merényletekre.

Izrael régóta fenntartásokkal kezeli az al-Dzsazíra tevékenységét, azonban a riporterek szabadon végezhetik munkájukat az országban. Tavaly egyik tudósítójukat, Givara Budeirit tartóztatták le egy jeruzsálemi tüntetésen, az intézkedés során pedig eltört a keze − számol be az AP.

A katari külügyminisztérium államilag támogatott terrorizmusnak nevezte a hírtelevízió egyik legismertebb tudósítójának lelövését − írta az MTI. 

Az izraeli megszállók fejbe lőtték a sajtó feliratú mellényt és sisakot viselő Sirín Abu Aklát, aki a dzsenini menekülttábor elleni műveletükről tudósított. Ennek az államilag támogatott terrorizmusnak most azonnal véget kell vetni, be kell fejezni Izrael feltétel nélküli támogatását

− szögezte le Twitteren Lulva al-Hátir katari külügyminiszter-helyettes.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke az izraeli megszállókat tette felelőssé a tudósító haláláért. A Wafa palesztin hírügynökség által idézett közleményében pedig leszögezte: az izraeli kormány teljes mértékben felelős a gyilkosságért. 

A közleményben a hatóság részéről azt is az izraeli fél szemére veti, hogy a tudósító meggyilkolása „része a megszálló erők újságírók elhallgattatására irányuló politikájának, hogy így eltitkolhassák bűneiket”.

Borítókép: Sirín Abu Akla a pánarab hírtelevízió egyik legismertebb munkatársa volt (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.