időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Nagyobb hadgyakorlatokat tartana Washington és Szöul

MTI
2022.05.21. 10:50 2022.05.21. 15:53
Nagyobb hadgyakorlatokat tartana Washington és Szöul

Az Egyesült Államok és Dél-Korea tárgyalni fog arról, hogy az észak-koreai nukleáris fenyegetés elhárítására sűrűbben és nagyobb katonai erő felvonultatásával rendeznek ezután közös hadgyakorlatokat, mert megítélésük szerint nagyon kicsi az esély a diplomáciai megoldásra – közölte szombati tárgyalásukat követő közös sajtóértekezletükön Szöulban az ázsiai körútját megkezdő Joe Biden amerikai elnök és vendéglátója, Jun Szuk Jol új dél-koreai államfő.

Jun leszögezte, hogy a közös cél Észak-Korea atomfegyvermentessé tétele. 

A két elnök közös közleményében megerősítette, hogy különösen Oroszország ukrajnai háborújára tekintettel ragaszkodnak a szabályokon alapuló nemzetközi rendhez.

Az AP hírügynökség szerint a közös nyilatkozat valószínűleg kiváltja majd Phenjan heves reakcióját, minthogy mindig ragaszkodott nukleáris fegyvereihez és a rakétakísérleteivel elért eredményeihez, mert deklaráltan veszélyben érzi magát az Egyesült Államoktól, s úgy véli, az amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok célja a katonai megszállás gyakorlása.

Biden ismét elmondta, hogy felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Észak-Koreának a koronavírus-járvány leküzdéséhez, de továbbra sem kapott választ. Ugyanígy van ezzel Dél-Korea is Szöul közlései alapján. 

Észak-Korea szombaton ismét több mint kétszázezer új lázas beteget jelentett, ami valószínűleg újabb koronavírus-fertőzéseket jelent, csak éppen Phenjan nem nevezi meg a megbetegedések okát.

Biden kijelentette, hogy csak abban az esetben hajlandó személyesen találkozni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, ha őszinte és komoly lesz, amivel kapcsolatban nem fejtette ki, hogy miből válhat ez nyilvánvalóvá.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője még szerdán közölte, hogy Biden dél-koreai útja során nem látogat el a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe. Az amerikai elnök vasárnap Japánba utazik tovább.

Észak-Korea az idén már több alkalommal tesztelt nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát. Washington és Szöul is attól tart, hogy a nemzetközi nukleáris leszerelési tárgyalások megrekedésével a kommunista állam ismét atomfegyvereketet fog tesztelni, amivel 2017-ben felhagyott.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai (j) és Jun Szuk Jol dél-koreai elnök a Samsung Electronics dél-koreai multinacionális elektronikai vállalat phjongtheki telephelyén 2022. május 20-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)