Orosz fegyvervád Bukarest ellen

Moszkva szerint Románián keresztül is szállítanak nyugati országokból érkező fegyvereket Ukrajnának.

null
POLITICS BELGIUM ROMANIA DIPLOMACY RUSSIAN INVASION Fotó: NICOLAS MAETERLINCK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihail Mizincev, a Mariupol elleni bombázásért is felelős orosz parancsok szerint titokban Románián keresztül is szállítanak nyugati országokból érkező fegyvereket Ukrajnának. Az Orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezére állítja: 

azokkal a szárazföldi és dunai szállítóeszközökkel viszik a fegyvereket, amelyekkel Ukrajna gabonát, kukoricát, olajos növényeket és állatokat szállít Romániába. 

A vezérezredes azt mondta, miután az exportra szánt küldeményeket hajókra pakolják, az üresen maradó szállítóeszközöket fegyverekkel töltik fel, így jutnak Ukrajnába. A román védelmi minisztérium közleményben utasította vissza az orosz vádakat. Mint arra a Főtér kolozsvári hírportál emlékeztet, Románia azért segédkezik az ukrán mezőgazdasági termékek exportjában, mert az orosz hadiflotta blokád alatt tartja az ukrajnai kikötőket. Az ukrán termékeket átszállítják Konstancára, ahol hajókra rakják.

Románia eddig a humanitárius jellegű szállítmányokon kívül csak katonai védősisakot és golyóálló mellényeket küldött segítségül Ukrajnának. Nicolae Ciuca román miniszterelnök múlt heti kijevi hivatalos látogatásán az Ukrajnának nyújtott támogatás bővítésének lehetőségeiről folytatott megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Hazatérése után a kormányfő azt nyilatkozta: 

Kijev kérésére fontolóra veszik a fegyverszállítás lehetőségeit. 

Bukarestben folyamatban van egy törvénymódosítás, amelynek értelmében Románia fegyvereket adományozhatna az Oroszország által megtámadott szomszédos országba. A jelenlegi román szabályozás ugyanis tiltja fegyverek küldését nem NATO-tag államokba. A módosítás kiegészítené a jogszabályt azzal, hogy a célország lehet a NATO-val partnerségben lévő állam is.

Korábban Marcel Ciolacu, a képviselőház szociáldemokrata párti elnöke úgy nyilatkozott: előfordulhat, hogy Románia Ukrajnának adományozza a MiG–21 LanceR típusú vadászrepülőit. A román légierő flottájához tartozó repülők jelenleg használaton kívül vannak, a védelmi miniszter megtiltotta a felszállásukat az utóbbi időszakban felmerült műszaki gondok miatt.

Borítókép: Román katonák Konstancában (Forrás: Nicolas Maeterlinck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.