Szennyezett vizet öntöttek a minisztérium épülete elé + képek

Február óta ömlik a mérgező bányavíz a Sajóba, a szlovák hatóságok mégse tettek semmit.

Magyar Nemzet
Forrás: ma7.sk2022. 05. 06. 14:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy 74 napja ömlik a mérgező bányavíz a folyóba, folyamatosan megy az egymásra mutogatás, de érdemi változás a mai napig nem történt! – fejtette ki felháborodását Orosz Örs, a felvidéki Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) társalapítója és alelnöke, aki társaival együtt a Sajó szennyezett vizét – ezer litert – öntött pénteken a szlovák környezetvédelmi minisztérium pozsonyi épülete elé – számolt be róla a Ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

A felvidéki magyar pártok nem először tiltakoznak az ellen, hogy már február óta ömlik a Sajóba szennyezett víz az alsósajói vasércbányából, az államigazgatás és a hatóságok részéről viszont nem történt semmi a helyzet rendezésére. A vasércbányát 2008-ban leállítottak, a technológia, a bányagépek bent maradtak. Később abbahagyták a víz elszivattyúzását, a bánya fokozatosan megtelt, s most nagy mennyiségű szennyeződéssel egyetemben a Sajóba folyik. A szennyezett víz rengeteg oldott vasat tartalmaz, amely a folyóban oxidál, vörösesbarnára festi annak vizét. A szennyezés már a szlovák–magyar határnál is látható.

Az állam 200 ezer eurót különít el a Sajó szennyezésének felszámolását célzó intézkedésekre – írta korábban a Ma7. A környezetvédelmi minisztérium javaslata szerint Richard Sulík gazdasági miniszternek haladéktalanul olyan intézkedéseket kell foganatosítania, amelyek következtében csökken a bánya mélyebb szintjeire folyó víz mennyisége. Emellett gondoskodnia kell a bánya állapotának ellenőrzéséről, illetve a bányából kifolyó víz monitorozásáról. Ezt követően Ján Budaj környezetvédelmi miniszterrel együttműködésben további intézkedéseket kell javasolnia a Sajóba kerülő szennyezett víz tisztítására.

 

Borítókép forrása: Orosz Örs Facebook-oldala.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.