időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Szijjártó Péter: Vezesse afrikai szakember a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot!

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter, MTI
2022.05.30. 18:01 2022.05.30. 18:07
Szijjártó Péter: Vezesse afrikai szakember a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapot!

A magyar kormány támogatná, hogy afrikai szakember kerüljön a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap, az ENSZ szakosított szervezete élére – közölte hétfői Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A politikus azt követően írt erről, hogy az orosz–ukrán háború nyomán kialakuló, elsősorban Afrikát sújtó élelmezési válságról tárgyalt Raychelle Omamo kenyai külügyminiszterrel.

Hangsúlyozta: „Az Ukrajnában zajló háborúnak nemcsak Európára, hanem most már az egész világra nagyon komoly negatív hatásai vannak.”

Ukrajna és Oroszország ugyanis a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartoznak, ezért a háború miatt megcsappanó gabonakivitel rendkívül komoly nehézségeket okoz a világ azon területein, amelyek már amúgy is élelmiszer-ellátási problémákkal küzdenek. Ennek apropóján főleg az afrikai élelmiszer-ellátási kihívásokról egyeztetett hétfőn Raychelle Omamóval, akit kormánya a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap elnökévé jelölt.

Mivel az afrikai kontinens számos országa esetében rendkívül gyors mezőgazdasági, élelmiszeripari fejlesztésekre van szükség, helyesnek gondolnánk, ha egy afrikai ország jelöltje töltené be ezt a fontos pozíciót

– fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter.

A bejegyzést ITT tekintheti meg:

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.