Újra harcolni kell a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumért

Az RMDSZ szerint felháborító és elfogadhatatlan, amit a II. Rákóczi Ferenc gimnáziummal csinálnak.

KELEMEN Hunor
Felavatták Bukarestben a reformáció köztéri emlékművét Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszteri rendelettel vagy kormányhatározattal oldhatják meg a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus gimnázium körüli újabb jogbizonytalanságot, miután a román legfelsőbb bíróság keddi ítélete érvénytelenítette az iskolát létrehozó rendeleteket.
A tanintézet ellen számos jogi és politikai jellegű támadás történt 2018 előtt. A magyar kormány 2017 szeptemberében az iskola státusának megszűnése miatt vétót emelt Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt akkori elnöke biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt a gimnázium újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. 

A katolikus tanintézet végül az oktatási tárca 2018 augusztusában elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját.

A döntés jogi háttere miatt egy román nacionalista szervezet és a magyarellenes üzeneteiről ismert – ma már parlamenten kívüli Népi Mozgalom Párt (PMP) indított újabb pert az iskola ellen. A PMP korábbi képviselője, Marius Pascan úgy vélte, a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a Maszol erdélyi hírportálnak azt mondta: felháborító és elfogadhatatlan az, amit ezzel az iskolával kapcsolatban művelnek. 

Megvárjuk az indoklást, és amint kiderül, hogy mi volt a bíró problémája, ha kell, miniszteri rendelettel, ha kell, kormányhatározattal, amivel szükséges, megoldjuk a problémát 

– fogalmazott az RMDSZ vezetője, aki a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betölti.

– Megdöbbentő a román legfelsőbb bíróság döntése, amellyel bezárásra ítélte a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Líceumot – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán Facebook-oldalán. Menczer Tamás a bejegyzésében úgy fogalmazott: „a XXI. században iskolákat nem bezárni, hanem nyitni kellene. Elvárjuk a román hatóságoktól, hogy minél előbb megnyugtató módon rendezzék az iskola jövőbeli működésének lehetőségét, hogy a gyerekek nyugodt körülmények között folytathassák tanulmányaikat szeptember után is.” 

Menczer Tamás közölte, a megoldás elősegítése érdekében folyamatosan kapcsolatban állnak a romániai kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ-szel. Egyúttal azt remélik, az ügy gyors rendezésével elkerülhető, hogy az újra hosszú távon megterhelje a magyar–román kapcsolatokat, amelyek javításáért oly sokat dolgoztak az elmúlt években – olvasható az MTI által idézett bejegyzésben.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.