időjárás 25°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

A csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgeti Charles Michel

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.16. 17:26
A csatlakozási tárgyalások megkezdését sürgeti Charles Michel

Az európai uniós csatlakozási tárgyalások mihamarabbi megkezdését szorgalmazta Észak-Macedóniával és Albániával Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Ohridban. A Sztevo Pendarovszki északmacedón elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, a folyamat felgyorsítása a legfontosabb feladat most, a csatlakozási tárgyalások megkezdése fontos üzenet lenne az érintett országok, de az egész térség számára is.

Az EU tagállamai 2020 márciusában határoztak úgy, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, azonban eddig erre nem került sor, egyebek mellett azért, mert Észak-Macedóniának lezáratlan vitás kérdései vannak az EU-tag Bulgáriával, amely akadályozza az ország integrációját.

Charles Michel újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudja, hogy az Európai Tanács június 23–24-re tervezett ülésén lesz-e ebben a kérdésben előrelépés.

Sztevo Pendarovszki északmacedón köztársasági elnök szerint országa európai integrációjának elhúzódása aláássa az Európai Unió szavahihetőségét, veszélybe sodorja a bővítéspolitikát és veszélyes precedenst teremt.

Mint mondta, a hosszú várakozás ellenére az Európai Unió továbbra is országa legfontosabb partnere marad, és Szkopje teljes mértékben összehangolja kül- és biztonságpolitikáját Brüsszelével, és csatlakozott az Oroszország elleni szankciókhoz is. Hozzátette: az ilyen veszélyes és bizonytalan időkben, amikor háború dúl Ukrajnában, felértékelődik az uniós bővítés jelentősége.
 

Borítókép: Sztevo Pendarovszki északmacedón elnök (jobbra) fogadja Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét és sajtóértekezletet tart Ohridban 2022. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.