Átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját

A Fucsien Kína harmadik, teljesen saját fejlesztésű repülőgép-hordozója.

MTI
2022. 06. 17. 8:36
null
Sanghaj, 2022. június 17. A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén színfáklyákat lõnek fel a dokk peremén a Fucsien elnevezésû repülõgép-hordozó avatási ünnnepségén Sanghajban 2022. június 17-én. A 80 ezer tonnát meghaladó vízkiszorítású hajóval egyelõre navigációs és kikötéses teszteket hajtanak végre. A Fucsien az elsõ kínai anyahajó, amely felfelé ívelõ kifutópálya helyett sík fedélzetrõl, elektromágneses katapult-rendszerrel indítja a repülõgépeket. A Fucsiennel háromra bõvült a kínai haditengerészet repülõgép-hordozóinak száma. MTI/AP/Hszinhua/Li Kang Fotó: Li Kang
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját, amellyel háromra bővült a kínai haditengerészet anyahajóinak száma – adta hírül a CCTV kínai állami hírcsatorna pénteken.

A 003-as típusú, Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozót Sanghajban bocsátották vízre.

A teljes mértékben kínai tervezésű és gyártású anyahajó a kínai hordozók között az első, mely a korábbi technológiánál gyorsabb, elektromágneses katapultrendszert használ a repülők indítására. Ennek a rendszernek további előnye, hogy energiahatékonyabb és kevesebb karbantartást igényel. A másik két kínai hordozóval ellentétben, melyeknek fedélzetén felfelé ívelt, úgynevezett síugró rámpa található a repülőgépek felszállásához, a Fucsien fedélzete sík.

A CCTV beszámolója szerint a nyolcvanezer tonnát meghaladó vízkiszorítású anyahajóval jelenleg navigációs és kikötéses teszteket hajtanak végre.

A Fucsien átadását legalább két alkalommal halasztották már el. Az átadást eredetileg április 23-ára tervezték, de ez a koronavírus-járvány miatt Sanghajban alkalmazott lezárások miatt meghiúsult. Egy másik, június 3-ára, a sárkányhajóünnepre tervezett átadóünnepséget indoklás nélkül napoltak el.

A kínai haditengerészet másik két anyahajója közül a 2019 decemberében átadott Santung volt az első kínai fejlesztésű. A legrégebb óta szolgáló, Liaoning elnevezésű hordozót Kína használtan vásárolta 1998-ban Ukrajnától.

 

Borítókép: A Hszinhua kínai hírügynökség felvételén színfáklyákat lőnek fel a dokk peremén a Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozó avatási ünnepségén Sanghajban 2022. június 17-én. (Fotó: MTI/AP/Hszinhua/Li Kang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.