Hatvanezren tüntettek Grúziában uniós csatlakozást követelve

Az Európai Bizottság szerint az országban véget kell vetni a politikai megosztottságnak és reformokat kell végrehajtani.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 21. 8:38
null
Tbiliszi, 2022. június 20. Tüntetõk követelik Georgia európai uniós csatlakozását a parlament elõtt Tbilisziben 2022. június 20-án, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával. MTI/AP/Denyisz Kaminyev Fotó: Denyisz Kaminyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grúz fővárosban, Tbilisziben tízezrek tüntettek a volt szovjet köztársaság európai uniós csatlakozását követelve. Az AFP francia hírügynökség számításai szerint mintegy hatvanezer tüntető vonult grúziai és európai zászlók alatt a parlament épülete elé, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával. Több Európa-barát szervezet és a teljes ellenzék Európáért tartandó menetre szólította fel híveit, hogy megmutassák: a grúziai nép eltökélt az európai választásában és a nyugati értékek iránt.

A szabadság, a béke, a fenntartható gazdasági fejlődés, az emberi jogok védelme és az igazság mindnyájunkat egyesítő értékek, amelyeket garantál az Európai Unióhoz való integráció

– írták közleményükben a szervezők.

Az Európai Bizottság támogatta Ukrajna és Moldova tagjelöltségét, Grúzia esetében megjegyezte, hogy fennáll az EU-csatlakozás perspektívája, aminek nincs jogi érvénye.

Grúziának gyorsítania kell a reformokat és közelednie a nyitott kapu felé

– mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Az EB szerint a hivatalos tagjelöltséghez Grúziának véget kell vetnie a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, igazságügyi és választási reformokat, valamint „oligarchamentesítést” kell megvalósítania.

Borítókép: tüntetők követelik Grúzia európai uniós csatlakozását a parlament előtt Tbilisziben 2022. június 20-án, miután az Európai Bizottság azt ajánlotta, hogy várjanak még a tagjelölti státus megadásával (Fotó: MTI/AP/Denyisz Kaminyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.