Kovács Zoltán szerint az európai egység nevében nem büntethetnek egy tagállamot sem

Megjegyezte, az uniós csatlakozáshoz Kijevnek ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint a többi országnak.

MTI
2022. 06. 20. 20:45
Kovács Zoltán (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Kovács Zoltán (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány Közép-Európában elsőként támogatta Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának elindítását, ezzel egy időben azonban nemzeti érdekeiből sem enged, főleg, ami az energiapolitikát illeti – hangoztatta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a SkyTg24 olasz hírcsatornán hétfő este sugárzott interjúban.

Kovács Zoltán megjegyezte, az uniós csatlakozáshoz Kijevnek ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint a többi országnak.

Hozzátette, a tagállamok részéről inkább politikai jelzésnek számít Ukrajna csatlakozási támogatása mint „megszokott útnak”. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a SkyTg24 hírcsatorna esti világpolitikai műsorában internetes kapcsolaton keresztül válaszolt Cristiana Mancini újságíró kérdéseire.

 

Kovács Zoltán azt mondta, 

Magyarország nem vétózta meg az Európai Unió döntéseit: az unió működése értelmében, ha nincsen megállapodás, nincsen döntés sem.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiáll a nemzeti érdekek védelme mellett, ami azt jelenti, hogy bizonyos határvonalakat nem lép át. Példaként említette az energiapolitikát, valamint a vallásszabadság tiszteletben tartását az ortodox egyház tagjaival szemben. A szankciókról hangoztatta, hogy Magyarország mindig világos álláspontot képviselt: a szankciók csak akkor működnek, ha a kiválasztott célpontnak okoznak fájdalmat, most viszont Európa szenved nagyon, és meglátjuk, miként alakul a helyzet nyáron, majd ősszel és télen.

Kovács Zoltán azt mondta, Magyarországot az Európai Unió többször zsarolta már az ukrajnai háború előtt is.

– Nem lehet ezt így folytatni, nem lehet folytatni egy tagállam büntetését – jegyezte meg. Úgy vélekedett, Európa egységének az unió határain kívüli kérdésekben kell érvényesülnie, miközben tiszteletben kell tartani a tagállamok, és a tagállamok választóinak döntéseit.

 

Borítókép: Kovács Zoltán (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.