időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Megosztó a rabszolgaság eltörlésére emlékező új amerikai ünnep

Árki Tamás
2022.06.22. 20:16 2022.06.22. 21:52
Megosztó a rabszolgaság eltörlésére emlékező új amerikai ünnep

Idén másodjára ünnepelték az Egyesült Államokban a juneteentht, azaz a rabszolgaság intézményének megszüntetését. Az ünnep megítélése azonban megosztó, nem mindenki örül az újabb munkaszüneti napnak. Rájuk persze gyakran azonnal rásütik a rasszista bélyeget.

„Juneteenth. Mindegy is… zárva vagyunk. Jó étvágyat a rántott csirkéhez és a káposztához” – áll az internet minden közösségi szegletét bejáró fotón, amelyet a Maine állambeli, 4114 lakosú Millinocket városában, egy biztosítótársaság fiókjának üvegportáljára ragasztott papírlapról készítettek. A kiírás heves indulatokat szült.

A mindegy szó, valamint a fekete lakosság által előszeretettel fogyasztott fogások említése miatt erős többségben vannak azok, akik rasszizmust kiáltottak a fotó láttán. A negatív kommentek mellett a vállalkozásokat értékelő honlapokon is viharos gyorsasággal kezdték lehúzni a biztosítót, ami a megkeresésekre azóta sem reagál.

Az eset nem egyedülálló: június elején az Indianapolisi Gyermekmúzeum hasonló elbánásban részesült, mint a maine-i biztosító, ugyanakkor a szándékosság itt jóval kevésbé tetten érhető. 

A múzeum a szezonális görögdinnyéből készített salátát, amire – tekintettel arra, hogy a rabszolgaság időszakában a rabszolgákat gazdáik gyakran etették a zöldséggel – sokan azonnal, hasonló vehemenciával reagáltak az interneten.

A felfokozott indulatokat az is jelzi, hogy június 19-én a Tennessee állambeli Franklin városban a White Lives Matter (A fehér életek számítanak) nevű szervezet felvonulással tiltakozott az ünnep ellen.

Ez azonban még mindig eltörpül a nagyvállalatok mellett, amelyek csak az újabb alkalmat látják a pénzköltésre. A Walmart áruházlánc szintén hónap elején dobott piacra egy – később visszavont – fagylaltot, amely afrikai színvilággal hirdette a juneteenth ünnepét. A Dollar Tree bolthálózat juneteenthes szalvétákat, poharakat és tányérokat hozott forgalomba, hasonló visszajelzéseket kapott. Lauren Tucker vállalati tanácsadó a CNN-nek azon kesergett, hogy szerinte a nagyvállalatok egész egyszerűen nem adják meg a juneteenthnek a tiszteletet, márpedig a kontextus, a történelem ismerete, ismertetése nélkül csak még több fájdalom és frusztráció keletkezik.

De mi is az a juneteenth? Joe Biden amerikai elnök 2021. június 17-én szövetségi ünnepnappá nyilvánította június 19-ét. 1867-ben e napon kelt az az okirat, mely Texas államban megszüntette a rabszolgaságot. 

Az ünnep 1980-ig csak helyi közösségek ünnepe volt, állami szinten először az évben, Texas ismerte el. 

A demokrata elnök döntése mérföldkövet jelent a fekete amerikai lakosság szempontjából, a szövetségi ünnepnapot munkaszünettel azonban még mindig csak huszonnégy állam – például Maine  – ünnepli. Ezek mellett a NewsWhip Spike médiafigyelő adatait összegezve a Newsweek arról is ír, hogy az ünneppel kapcsolatos érdeklődés és hírverés a közösségi médiában jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest; 91 százalékkal kevesebb interakció és 30 százalékkal kevesebb újságcikk keletkezett az ünnep előtti napokban. Ezeknél azonban jóval tapinthatóbb problémák is feszítik az amerikai társadalmat az ünnep kapcsán.

 

Menstruáló emberek. Erős kritikákat kap a republikánus oldaltól Michigan kormányzója, miután a nőkről mint „menstruáló emberekről” beszélt – számolt be róla a Fox News hírcsatorna. Gretchen Whitmert egy abortuszhoz való hozzáférést védeni hivatott alkotmánymódosítási javaslata kapcsán kérdezték. Ekkor mondta azt a demokrata politikus, hogy „mind a 2,2 millió menstruáló ember alkotmányos jogait” szeretné ezzel megvédeni. A Fox News összeállítása szerint republikánus üzletemberek és vallási vezetők Michigan demokrata csúcspolitikusait már az eddigiekben is össztűz alá vették, legutóbb Dana Nessel főügyészt, aki egy nyilvános rendezvényen mondta azt, hogy drag queeneket – nőnek öltözött férfiakat – kellene minden iskolába küldeni, mivel „ők olyan jó fejek”. Kevin Rinke helyi üzletember szóvivője a portálnak nyilatkozva hangsúlyozta, a kormányzó és stábja minden kérdésben a baloldal szélsőséges oldalán áll.

 

Borítókép: Június 19-i ünneplés New Yorkban (Fotó: AFP/Getty Images)