A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Megosztó a rabszolgaság eltörlésére emlékező új amerikai ünnep

Idén másodjára ünnepelték az Egyesült Államokban a juneteentht, azaz a rabszolgaság intézményének megszüntetését. Az ünnep megítélése azonban megosztó, nem mindenki örül az újabb munkaszüneti napnak. Rájuk persze gyakran azonnal rásütik a rasszista bélyeget.

2022. 06. 22. 20:16
Juneteenth Celebrations Held Across The U.S.
NEW YORK, NY - JUNE 19: People attend a Juneteenth celebration in Fort Greene Park on June 19, 2022 in the Brooklyn borough of New York City. President Biden made Juneteenth a federal holiday in June 2021, proclaiming it as a day for all Americans to commemorate the end of slavery. The date's history goes back to the year 1865 when Union troops arrived in Galveston Bay, Texas to deliver the news that slavery had ended after President Abraham Lincoln issued the Emancipation Proclamation on January 1, 1863. Stephanie Keith/Getty Images/AFP (Photo by STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: AFP/Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Juneteenth. Mindegy is… zárva vagyunk. Jó étvágyat a rántott csirkéhez és a káposztához” – áll az internet minden közösségi szegletét bejáró fotón, amelyet a Maine állambeli, 4114 lakosú Millinocket városában, egy biztosítótársaság fiókjának üvegportáljára ragasztott papírlapról készítettek. A kiírás heves indulatokat szült.

A mindegy szó, valamint a fekete lakosság által előszeretettel fogyasztott fogások említése miatt erős többségben vannak azok, akik rasszizmust kiáltottak a fotó láttán. A negatív kommentek mellett a vállalkozásokat értékelő honlapokon is viharos gyorsasággal kezdték lehúzni a biztosítót, ami a megkeresésekre azóta sem reagál.

Az eset nem egyedülálló: június elején az Indianapolisi Gyermekmúzeum hasonló elbánásban részesült, mint a maine-i biztosító, ugyanakkor a szándékosság itt jóval kevésbé tetten érhető. 

A múzeum a szezonális görögdinnyéből készített salátát, amire – tekintettel arra, hogy a rabszolgaság időszakában a rabszolgákat gazdáik gyakran etették a zöldséggel – sokan azonnal, hasonló vehemenciával reagáltak az interneten.

A felfokozott indulatokat az is jelzi, hogy június 19-én a Tennessee állambeli Franklin városban a White Lives Matter (A fehér életek számítanak) nevű szervezet felvonulással tiltakozott az ünnep ellen.

Ez azonban még mindig eltörpül a nagyvállalatok mellett, amelyek csak az újabb alkalmat látják a pénzköltésre. A Walmart áruházlánc szintén hónap elején dobott piacra egy – később visszavont – fagylaltot, amely afrikai színvilággal hirdette a juneteenth ünnepét. A Dollar Tree bolthálózat juneteenthes szalvétákat, poharakat és tányérokat hozott forgalomba, hasonló visszajelzéseket kapott. Lauren Tucker vállalati tanácsadó a CNN-nek azon kesergett, hogy szerinte a nagyvállalatok egész egyszerűen nem adják meg a juneteenthnek a tiszteletet, márpedig a kontextus, a történelem ismerete, ismertetése nélkül csak még több fájdalom és frusztráció keletkezik.

De mi is az a juneteenth? Joe Biden amerikai elnök 2021. június 17-én szövetségi ünnepnappá nyilvánította június 19-ét. 1867-ben e napon kelt az az okirat, mely Texas államban megszüntette a rabszolgaságot. 

Az ünnep 1980-ig csak helyi közösségek ünnepe volt, állami szinten először az évben, Texas ismerte el. 

A demokrata elnök döntése mérföldkövet jelent a fekete amerikai lakosság szempontjából, a szövetségi ünnepnapot munkaszünettel azonban még mindig csak huszonnégy állam – például Maine  – ünnepli. Ezek mellett a NewsWhip Spike médiafigyelő adatait összegezve a Newsweek arról is ír, hogy az ünneppel kapcsolatos érdeklődés és hírverés a közösségi médiában jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest; 91 százalékkal kevesebb interakció és 30 százalékkal kevesebb újságcikk keletkezett az ünnep előtti napokban. Ezeknél azonban jóval tapinthatóbb problémák is feszítik az amerikai társadalmat az ünnep kapcsán.

 

Menstruáló emberek. Erős kritikákat kap a republikánus oldaltól Michigan kormányzója, miután a nőkről mint „menstruáló emberekről” beszélt – számolt be róla a Fox News hírcsatorna. Gretchen Whitmert egy abortuszhoz való hozzáférést védeni hivatott alkotmánymódosítási javaslata kapcsán kérdezték. Ekkor mondta azt a demokrata politikus, hogy „mind a 2,2 millió menstruáló ember alkotmányos jogait” szeretné ezzel megvédeni. A Fox News összeállítása szerint republikánus üzletemberek és vallási vezetők Michigan demokrata csúcspolitikusait már az eddigiekben is össztűz alá vették, legutóbb Dana Nessel főügyészt, aki egy nyilvános rendezvényen mondta azt, hogy drag queeneket – nőnek öltözött férfiakat – kellene minden iskolába küldeni, mivel „ők olyan jó fejek”. Kevin Rinke helyi üzletember szóvivője a portálnak nyilatkozva hangsúlyozta, a kormányzó és stábja minden kérdésben a baloldal szélsőséges oldalán áll.

 

Borítókép: Június 19-i ünneplés New Yorkban (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.