Nacsa Lőrinc: Kiállunk Georgia és Bosznia-Hercegovina tagjelölti státusa mellett

A KDNP országgyűlési képviselője szerint az EU-bővítést illetően nem lehet elválasztani a két országot Ukrajnától és Moldovától.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 22. 12:53
NACSA Lõrinc
Budapest, 2021. április 9. Nacsa Lõrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 9-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország kiáll amellett és támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státust kapjon – jelentette ki Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője Strasbourgban szerdán, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) nyári ülésszakán. Nacsa Lőrinc az MTI-nek telefonon nyilatkozva aláhúzta: 

az EU-bővítést illetően nem lehet leválasztani Ukrajnáról és Moldováról Georgiát és Bosznia-Hercegovinát.

Kijelentette: az Európai Unió gyengébb lesz, ha nem képes a bővítésre. – Az EU tévúton jár, ha úgy gondolja, nem kell támogatnia Georgiát és Bosznia-Hercegovinát az európai integráció útján. Válsághelyzetben és háborús időkben különösen, ha az Európai Unió megerősödve szeretne kikerülni a nehéz helyzetből, nem szabad elszalasztania olyan lehetőséget, mint a tagjelölti státus megadása azoknak az országoknak, melyek már sokat tettek ezért az elmúlt években – hangsúlyozta.

Elutasítjuk az Európai Bizottság azon intézkedését, ami megpróbája megosztani ezeket az országokat, jelentős különbségeket tesz közöttük, és eltérő feltételeket szab számukra a tagjelölti státus vonatkozásában

– fogalmazott.

– Az, hogy az egyes országokra nem egységes feltételrendszer vonatkozik, hátrányos megkülönböztetést jelent. Az európai közösség, az európai bürokraták cserbenhagyják ezeket az országokat, ami a jelenlegi, veszélyes helyzetben hibás és felelőtlen döntés – tette hozzá Nacsa Lőrinc.

Zsigmond Barna, a Fidesz parlamenti képviselője nyilatkozatában kijelentette: ahogy az egészségügyi vagy a migrációs válságot, a bővítés kérdését sem tudja megfelelően kezelni Brüsszel. 

Árulás a brüsszeli bürokrácia részéről, hogy Ukrajna és Moldova mellett nem vesz tudomást Georgiáról és Bosznia-Hercegovináról

– fogalmazott.
– Stratégiai és geopolitikai hiba a nyugat-balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina vonatkozásában a tagjelöti státus meg nem adása, Szerbia esetében pedig a csatlakozási folyamat késleltetése. Európai érdek ugyanis, hogy minél több ország csatlakozzon az Európai Unióhoz – tette hozzá Zsigmond Barna.

Borítókép: Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.