Szijjártó Péter szerint hibás döntés, hogy Grúzia nem lett tagjelölt

A külgazdasági és külügyminiszter szerint érhetetlen és káros az Európai Unió hozzáállása.

MTI
2022. 06. 24. 14:12
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának (Georgia) is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státust, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilja Darcsiasvilivel közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón Ukrajna és Moldova megkapta a tagjelöltséget, de kiemelte, hogy ezt Grúziának is meg kellett volna adnia a közösségnek.

Ha az Európai Unióban lenne akár csak egy pici stratégiai látásmód is, akkor a tagjelölti státust Grúzia tegnap meg kellett volna, hogy kapja

– vélekedett, az ezzel ellentétes döntést megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és Európa szempontjából is károsnak nevezve. – A tegnapi brüsszeli döntés ellentétes az EU megerősítésének céljával, újabb elfecsérelt lehetőséget jelent, ráadásul tiszteletlenség a grúziai nemzettel szemben – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a Grúzia számára megszabott előfeltételek nyilvánvalóan megfoghatatlanok, teljes mértékben általánosak és sok esetben értelmetlenek is, ráadásul semmiféle objektív kritériumrendszert nem tartalmaznak. Aláhúzta: 

Brüsszel általában ugyanezt a kettős mércét alkalmazza velünk, magyarokkal szemben.

Hozzátette, hogy ebben a helyzetben Magyarország tovább fokozza a Grúziának nyújtott támogatását, és mindent meg fog tenni az együttműködés erősítése érdekében.

– A kormány integrációs szakértőt delegál a georgiai külügyminisztériumba, támogatja az ország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, továbbra is évi nyolcvan felsőoktatási ösztöndíjat biztosít georgiai hallgatóknak, az Eximbank pedig 140 millió eurós hitelkeretet nyitott a vállalatközi együttműködés előmozdítására – sorolta. A miniszter kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly negyvenszázalékos növekedést követően meghaladta a hatvanmillió eurót, és idén újabb nyolcvanszázalékos bővülést regisztráltak.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Grúzia is a békében érdekelt Ukrajnában, mindkét ország mindent megtesz azért, hogy állampolgáraik ne szembesüljenek a háborús veszéllyel, ne nekik kelljen megfizetniük a háború árát, ugyanakkor világosan kiállnak Ukrajna mellett, és jelentős humanitárius akciókat hajtanak végre.

Szijjártó Péter a látogatás során Irakli Garibasvili grúz kormányfővel és Levan Davitasvili gazdasági miniszterrel is találkozik.

 

Borítókép: Szijjártó Péter érkezése Grúziába (Fotó: Borsos Mátyás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.