Tűzpárbaj tört ki a tádzsik–kirgiz határon, halálos áldozat is van

A Szovjetunió összeomlását követően több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 14. 10:40
null
Almati, 2022. január 13. A volt szovjet tagköztársaságokat tömörítõ, orosz vezetésû Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezete (ODKB) békefenntartó kontingensének kirgiz katonái a nemzetközi békefenntatók kivonásának ünnepélyes megkezdésén a kazahsztáni Almatiban 2022. január 13-án. A békefenntartókat a kazah elnök hívta be országába, mert január elsõ hetében súlyos súlyos összecsapások törtek ki tüntetõk és a biztonsági erõk között. A leginkább Almatit érintették a zavargások, amelyek a cseppfolyós földgáz árának emelkedése miatt robbantak ki. MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov Fotó: Vlagyimir Tretyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összecsapások törtek ki kedden a tádzsik–kirgiz határon, tádzsik biztonsági források közlése szerint egy tádzsik katona meghalt, három társa megsebesült.

A tűzharc az észak-tádzsikisztáni Iszfara közelében tört ki, ahonnan már június 3-án is összetűzést jelentettek.

A felek egymást vádolják a feszültség szításával, és azt közölték, hogy a katonai parancsnokok és helyi kormányzati tisztségviselők közösen vizsgálják az incidenst.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. 

A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

Borítókép: a volt szovjet tagköztársaságokat tömörítő, orosz vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) békefenntartó kontingensének kirgiz katonái 2022. január 13-án (Fotó: MTI/AP/NUR.KZ/Vlagyimir Tretyjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.