Új törvénnyel fékeznék meg a fegyveres erőszakot az Egyesült Államokban

Az amerikai fegyverlobbi máris támadta a javaslatot, miszerint túl nagy mozgásteret adna a tagállamok vezetőinek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 22. 16:02
null
Uvalde, 2022. június 3. Gyászolókat vigasztal egy rendõr a Robb Általános Iskolában történt lövöldözés áldozatainak emlékhelyén a Texas állambeli Uvaldéban 2022. június 3-án. Május 24-én a 18 éves Salvador Ramosként azonosított támadó tizenkilenc diákot és két tanárt lõtt agyon az egyik osztályteremben. MTI/AP/Eric Gay Fotó: Eric Gay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban gyakori fegyveres erőszak megfékezését célzó törvényjavaslatot dolgoztak ki és ismertettek amerikai szenátorok helyi idő szerint kedden. A javaslat jelentőségét az adja, hogy mindkét nagy párt szenátorai részt vettek a kidolgozásában, így az új törvény évtizedek óta az első komoly lépést jelentené az erőszak visszaszorítására ezen a téren.

Májusban két olyan súlyos támadást is elkövettek az Egyesült Államokban, amelynek során az ámokfutók lőfegyvereket használtak: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és két felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig tíz színes bőrű áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

A törvényjavaslat vizsgálatnak vetné alá a már fegyvereket birtoklók vagy fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra. 

Lehetővé tenné, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket. A további erőszakos cselekmények megelőzése céljából nagyobb ellenőrzés alá vonná az illegális fegyverkereskedelmet, és emelné a mentális egészséget fejlesztő programok költségvetését is.

A demokraták további szigorítást szeretnének, de így is támogatják a ritka konszenzussal kialakult tervezetet, a republikánusok pedig azt emelték ki, hogy az új törvény a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjog sérelme nélkül menthetné meg több ezer ember életét.

Az NRA, az amerikai fegyverlobbi első reagálásában máris támadta a törvényjavaslatot, azzal érvelve, hogy túl nagy mozgásteret adna a tagállamok vezetőinek a szigorítás terén, amivel korlátozná az amerikai állampolgárok személyes szabadságát és a fegyverviseléshez való alkotmányos alapjogát.

Joe Biden elnök támogatásáról biztosította a javaslatot, de hiányolja belőle a nagyobb teljesítményű fegyverek és tölténytárak betiltását, továbbá életkortól függetlenül ellenőriztetné a fegyvertartók előéletét.

A fegyveres erőszak áldozatait képviselő szervezet szintén támogatja és komoly előrelépésként értékeli az új törvényt, annak ellenére, hogy további szigorításokat szeretne elérni.

Borítókép: Gyászolókat vigasztal egy rendőr a Robb Általános Iskolában történt lövöldözés áldozatainak emlékhelyén a Texas állambeli Uvaldéban 2022. június 3-án (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.