időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, idén ő a tizedik

MTI
2022.06.30. 09:25 2022.06.30. 09:35
Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban, idén ő a tizedik

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban: Antonio de la Cruzt szerdán lőtték agyon ismeretlen elkövetők a Ciudad Victoria városában található háza közelében – jelentette az Expreso című helyi lap, amelynek dolgozott. Jesús Ramírez mexikói kormányszóvivő a Twitteren közölte, hogy de la Cruz felesége és lánya is megsebesült a merényletben. Francisco Cabeza de Vaca, Tamaulipas mexikói tagállam kormányzója szerint az orvosok küzdenek a lány életének megmentéséért. 

A Milenio című lap arról számolt be, hogy a támadók motorokról nyitottak tüzet a család autójára. A helyi sajtó egyébként úgy tudja, hogy újságírói tevékenysége mellett de la Cruz a Polgárok Mozgalma (Movimiento Ciudadano) nevű párt szóvivője is volt.

De la Cruz volt idén a tizedik újságíró, akit megöltek Mexikóban. 

A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint a latin-amerikai ország az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára. Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat pedig azért vesznek célba, mert beszámolnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is életveszélybe sodorhatja őket. Civil szervezetek szerint az újságírók gyilkosainak több mint kilencven százaléka büntetlen marad.

 

Borítókép: egy újságíró meggyilkolása elleni tüntetés Mexikóban. (Fotó: Jesus Verdugo/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.