Ursula von der Leyen: Brüsszel egyelőre nem fizet Lengyelországnak

A lengyel helyreállítási terv jóváhagyását az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozáshoz kötik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 07. 19:01
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2022. május 30. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozik a sajtónak, mielõtt megkezdõdik az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozó Brüsszelben 2022. május 30-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő lengyel tervet, a brüsszeli testület egyetlen centet sem fizet addig, amíg Lengyelország el nem fogadja az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító szabályozást – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban kedden. 

Ursula von der Leyen, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság lengyelországi helyzetéről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő lengyel nemzeti tervről folytatott vitában közölte, a lengyel terv jóváhagyása egyértelmű, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításához fűződő kötelezettségvállalások teljesítéséhez kötődik.

A vállalások lengyelországi teljesítése elengedhetetlen, de nem jelenti az út végét

– mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a lengyel helyreállítási terv jóváhagyása nem függeszti fel a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárásokat, az uniós jog megsértése újabb eljárás megindításával járhat Lengyelországgal szemben.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozik a sajtónak Brüsszelben, 2022. május 30-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.