Volodimir Zelenszkij: A tél előtt véget kell vetni a háborúnak

Az ukrán elnök a G7-csoport csúcstalálkozóján, videón bekapcsolódva kért segítséget.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 27. 16:13
BIDEN, Joe; VON DER LEYEN, Ursula; SCHOLZ, Olaf; ZELENSZKIJ, Volodimir; MICHEL, Charles; KISIDA, Fumio; TRUDEAU, Justin; JOHNSON, Boris; MACRON, Emmanuel; DRAGHI, Mario
Garmisch-Partenkirchen, 2022. június 27. A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítõ G7-csoport csúcstalálkozójának résztvevõi a tárgyalóasztalnál, a kivetítõn Volodimir Zelenszkij ukrá elnök a Garmisch-Partenkirchen közelében levõ Elmau-kastélyban 2022. június 27-én. B-j: Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár. MTI/EPA pool/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkésőbb a tél beálltáig véget kell vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, a legerősebb iparú demokráciákat összefogó G7-csoportnak pedig minden lehetséges segítséget meg kell adnia ehhez az orosz agresszió ellen védekező országnak jelentette ki Volodomir Zelenszkij ukrán államfő hétfőn a G7-csoport németországi csúcstalálkozóján diplomáciai források szerint.

A bajorországi Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) keddig tartó találkozó második napjának megbeszéléseibe videón bekapcsolódó ukrán elnök kifejtette, hogy a tél beálltával a front is befagyna, vagyis még inkább elhúzódna a háború, amit feltétlenül meg kell előzni.

Mindent meg kell tenni, hogy még a tél előtt befejeződjenek a harcok

húzta alá Zelenszkij a Süddeutsche Zeitung című német lap európai diplomatákra hivatkozó beszámolója szerint.

Az ukrán elnök mindenekelőtt légvédelmi rendszerek szállítására kérte a csúcstalálkozó résztvevőit, rámutatva, hogy Oroszország egyre inkább rakétákkal és repülőgépekkel támad országára. Arról is szólt, hogy a Heteknek tovább kell szigorítaniuk az Oroszország elleni gazdasági szankcióikat.

A soros elnök a tanácskozás házigazdája Németország mellett az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Olaszországot, valamint nemzetek feletti intézményként az Európai Uniót összefogó csoport a megbeszélés után külön közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy tovább folytatják Ukrajna pénzügyi, humanitárius, diplomáciai és katonai támogatását, méghozzá amíg csak szükséges. Mint írták, a Hetek elkötelezettek amellett, hogy támogassák Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmét, és amellett is, hogy az ország önállóan dönthessen a jövőjéről.

Azt is hangsúlyozták, hogy egyedül az ukrán államháztartás stabilizálására és az alapvető állami szolgáltatások fenntartására az idén már 29,5 milliárd dollár támogatást biztosítottak, illetve ajánlottak fel. Folytatják és összehangolják a védelmi, katonai támogatást is, fegyverek és egyéb felszerelések szállítása mellett képzési, logisztikai és hírszerzési segítséggel is közreműködnek Ukrajna védelmi képességeinek fejlesztésében.

A G7 csoport informális egyeztető fórum, 1975 óta működik, és 1998-ban tagjai közé fogadta Oroszországot, így átalakult G8 csoporttá. Azért működik mégis G7 csoportként, mert Oroszország tagságát 2014-ben, az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése miatt felfüggesztették.

A bajoroszági találkozóra meghívták India, Dél-Afrika, Szenegál, Indonézia és Argentína kormányfőjét is, hogy közösen egyeztessenek a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó Ukrajna elleni orosz agresszió miatt fenyegető globális élelmezési válság kezeléséről.

Borítókép: A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport csúcstalálkozójának résztvevői a tárgyalóasztalnál, a kivetítőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Garmisch-Partenkirchen közelében levő Elmau-kastélyban 2022. június 27-én (Fotó: MTI/EPA pool/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.