Elemér 2024. február 28.
logo

A román ügyészség szerint megrendezett színjáték a levélvoksok botránya

MTI
2022.07.07. 13:05 2022.07.07. 13:32
A román ügyészség szerint megrendezett színjáték a levélvoksok botránya

A sajtó számára előre kitervelt színjátéknak tartja Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője az idei magyarországi országgyűlési választásokat megelőző erdélyi levélszavazatos botrányt, amelyre hivatkozva az ellenzék az összes levélvoks megsemmisítését követelte – közölte csütörtökön internetes oldalán a Krónika című lap.  Az erdélyi lap megtudta: tovább nyomoz az ügyészség azoknak a részben megégetett magyarországi levélszavazatoknak az ügyében, amelyeket a Marosvásárhely melletti Jedd település határában, egy illegális szeméttelepen találtak néhány nappal az országgyűlési választások előtt.

Úgy tűnik, nem érvényes szavazatokról van szó, az azonosító adatok hiányosak. Minden jel arra utal, hogy egy megrendezett akcióról van szó, hiszen mind a tizenhárom szavazólapnak csak a széle volt megégetve, utána pedig eloltva. A nyomozás még nem zárult le, de elmondhatom, hogy 90 százalékban színjátékról van szó

– mondta a Maros megyei vádhatóság szóvivője a Krónikának. Mircea Galina hozzátette: a magyarországi ügyészséggel is együttműködnek.

A román vádhatóság megpróbálta kideríteni, ki lehet az a személy, aki egy feltöltőkártyás telefonról felhívta az egyik marosvásárhelyi újságírót, és közölte vele, hogy meggyújtott szavazócédulákat talált. Az informátor azóta sem használja a Punctul.ro portál munkatársának megadott számát. A nyomozók dolgát az is nehezíti, hogy az illegális szeméttelep környékén egyetlen térfigyelő kamera sem található. 

Az ügyészségi illetékes szerint jóformán egyetlen esélyük maradt: a bukaresti biokriminalisztikai laboratórium vizsgálati eredménye. 

Kollégái annyit tudtak meg, hogy a szavazólapokat a Román Posta és a szavazók postaládái közti úton térítették el.

A Krónika felidézte: Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint egy tizennégy évvel korábbi esetre emlékeztet a március végén „véletlenszerűen megtalált”, megégetett szavazólapok ügye. 2008 februárjában azonos forgatókönyv szerint már megpróbálták lejáratni a székelyföldi magyarságot.

„Eldobott és elégetett szavazólapokról szóltak az első kérdések tizennégy évvel ezelőtt, amikor először választottak meg az SZNT elnökévé. A tisztújító gyűlés egy másfél évig tartó népszavazásra tett pontot, és közölte annak végleges eredményét: több mint 210 ezren szavaztak Székelyföld autonómiájára” – írta közösségi oldalán Izsák Balázs. A marosvásárhelyi román sajtó azonban nem a székelyek autonómiaigényre volt kíváncsi. Az SZNT újonnan megválasztott elnökének „a kamerák kereszttüzében, mikrofonok erdeje előtt” kellett nyilatkoznia egy számára addig ismeretlen eseményről: Jedden félig elégett szavazólapokat talált egy ismeretlen személy, aki erről értesítette a román sajtót.

Az SZNT elnöke a Krónikának elmondta: akárcsak az idei esetben, az akkori szavazólapok sem voltak annyira elégve, hogy ne legyen kiolvasható a szavazati szándék. A tettesek akkor is Marosvásárhely és Jedd között szórták szét a bizonyítéknak szánt dokumentumokat.

Már akkor hangsúlyoztam, hogy aljas provokációról van szó

– szögezte le a Krónikának Izsák Balázs, rámutatva: akkor is a nemzeti oldalt próbálták lejáratni, hiszen az állítólagos illegális szeméttelepen kivétel nélkül az autonómiát elutasító szavazatokat találtak.

 

Borítókép: elégetett levélszavazatok (Fotó: YouTube)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.