Feljelentették a szaúdi koronaherceget Párizsban

Azzal vádolják a herceget, hogy bűnrészes volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 28. 19:16
BIDEN, Joe; SZALMÁN, Mohamed bin
Dzsidda, 2022. július 15. Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én. MTI/AP/Szaúdi királyi palota Fotó: Bandar al-Dzsalud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentették a Párizsba látogató szaúdi trónörököst csütörtökön a Hasogdzsi-gyilkosság miatt – jelentették hírügynökségek. Az arab országot ténylegesen irányító Mohamed bin Szalmán herceg szerda este érkezett hivatalos látogatásra Franciaországba, és csütörtök este Emmanuel Macron francia elnök is fogadja.

A trónörököst egy másként gondolkodó honfitársa által alapított és egy svájci civil jogvédő szervezet jelentette fel a francia hatóságoknál. Azzal vádolják a herceget, hogy bűnrészes volt Dzsamál Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolásában.

A feljelentők szerint van jogalapjuk, mert a trónörökös Mohamed bin Szalmánt nem illeti meg az államfőknek kijáró diplomáciai mentesség.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert és az Egyesült Államokban élt Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán gyilkolták meg, tisztázatlan körülmények között. A szaúdi trónörökös korábban visszautasította, hogy ő rendelte volna el Hasogdzsi meggyilkolását, de a politikai felelősséget utólag magára vállalta.

A jogvédő szervezetek a látogatás kapcsán azzal vádolják Emmanuel Macront, hogy legitimálja az általuk gyilkosnak nevezett szaúdi vezetőt.

A francia elnöki hivatal a vádakra reagálva közleményt adott ki, mely szerint a francia elnök a megbeszélésen fel fogja vetni az emberi jogok helyzetét Szaúd-Arábiában, és Hasogdzsi gyilkosainak elítélését fogja követelni. A közlemény szerint a francia–szaúdi csúcstalálkozóra szükség van, mert sürgős kezelést igényelnek a nemzetközi piacokon elszabadult energiaárak, az orosz–ukrán háború miatt a közel-keleti térséget is fenyegető élelmezési válság, valamint az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggodalmak is.

 

Borítókép: Mohammed bin Szalmán herceg, szaúd-arábiai trónörökös Joe Biden amerikai elnököt fogadja Dzsiddában 2022. július 15-én (Fotó: MTI/AP/Szaúdi királyi palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.