Ferenc pápa bocsánatot kért a kanadai őslakosoktól

A szentatya a katolikus egyház asszimilációs politikában való szerepéért, valamint a gyarmati mentalitás támogatásáért vezekelt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 26. 8:58
FERENC pápa
Maskwacis, 2022. július 25. Ferenc pápa imádkozik a maskwacisi temetõben 2022. július 25-én. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa bocsánatot kért hétfőn a katolikus egyház szerepéért Kanada egykori romboló asszimilációs politikájában, nevezetesen abban, hogy az állam bentlakásos iskolákba kényszerítette az őslakosokat, így akarta beolvasztani őket a keresztény társadalomba, de ezzel felszámolta kultúrájukat, elszakította egymástól a családokat, és egész nemzedékeket sodort a társadalom peremére, máig érezhetően.

Alázatosan bocsánatért esedezem azokért a gonoszságokért, amelyeket oly sok keresztény követett el az őslakosokkal szemben

− mondta a 85 éves katolikus egyházfő a mára már nagyrészt lebontott Ermineskin bentlakásos iskola helyén a három fő kanadai őslakos csoport, a First Nations, a Métis és az Inuit képviselői előtt.

Ferenc pápa bocsánatot kért azért is, hogy a keresztények támogatták a kor gyarmati mentalitását. Hangsúlyozta, hogy komoly vizsgálatokra van szükség az ügyben, és több támogatásra az áldozatoknak és leszármazottaiknak.

Bocsánatot kérek különösen azért, amiért az egyház és vallási közösségek számos tagja közrejátszott, nem utolsósorban közömbösségével az akkori kormány kulturális pusztításában és erőszakos asszimilációs politikájában, ami aztán bentlakásos iskolák rendszerében csúcsosodott ki

− jelentette ki Ferenc pápa, aki vasárnap érkezett Kanadába bűnbánati zarándoklatra.

Kanadában az őslakos népek a lakosság öt százalékát teszik ki. Főleg az inuitokat (eszkimókat) évtizedeken át erőszakos beolvasztásnak tették ki, egyebek mellett az állam által alapított és támogatott, de többségében a katolikus egyház által vezetett bentlakásos iskolák hálózatában − emlékeztettek hírügynökségek.

1881 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott megbékélési bizottság kulturális népirtásnak nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír valósággal sokkolta az országot − írta az AFP.

Borítókép: Ferenc pápa imádkozik a maskwacisi temetőben 2022. július 25-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.