időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

„Ha Trump lenne az elnök, nem biztos, hogy kitört volna a háború”

Magyar Nemzet
2022.07.28. 13:06 2022.07.28. 14:19
„Ha Trump lenne az elnök, nem biztos, hogy kitört volna a háború”

„Niall Ferguson szerint ha Trumpot újraválasztották volna, akkor nem biztos, hogy kitört volna az orosz–ukrán háború. A világhírű brit történész a Die Welt német lapnak adott interjúban támasztotta alá, amit Orbán Viktor miniszterelnök már tusnádfürdői beszédében is elmondott” – hívta fel rá a figyelmet Facebook-bejegyzésében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója.

A Trumpot egyébként nem kedvelő, Amerikában élő történész szerint az ukránok már a háború harmadik hetében előnyös békét köthettek volna az oroszokkal, mivel eleinte Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett, míg Ukrajna hősiesen harcolt.

„A békekötés lehetőségét azonban elszalasztották, mert az amerikai elnök, Joe Biden abban bízott, hogy minél tovább tart a konfliktus, annál gyengébbé válik Oroszország, ami a Nyugatnak kedvezett volna” – idézte Niall Ferguson véleményét Orbán Balázs. Orbán Viktor politikai igazgatója kiemelte, mára már egyértelművé vált, hogy a szankciók hatástalanok.

Az interjúban Ferguson arról is beszélt, hogy míg az orosz gáz és olaj talál magának máshol piacokat, addig a rubel erős marad, és Oroszország túléli a gazdasági nyomásgyakorlást. Hozzáfűzte: most már túl késő, hiszen Oroszország egyre erősebbé, Ukrajna pedig egyre gyengébbé válik.

A történész rávilágított, Joe Biden sokkal többet ártott az Egyesült Államok és Európa kapcsolatának és a NATO-nak, mint Donald Trump. 

Ezt csak Európában nem értik, mert azt mondják, Trump a legrosszabb. De Biden sokkal rosszabb

– tette hozzá a Die Weltnek adott interjúban.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök (Fotó: Drew Angerer)

 

 

Tusványos 2022

Rendkívüli EP-ülést szorgalmaz Guy Verhofstadt Orbán Viktor beszéde miatt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.