Orbán Viktor a világ- és nemzetpolitikai helyzetet értékelte Tusványoson

Magyarország mint a globális főszabály alóli lokális kivétel – Orbán Viktor tusványosi beszédének gyorselemzése.

Forrás: Facebook2022. 07. 23. 14:53
NÉMETH Zsolt; ORBÁN Viktor; TÕKÉS László
Tusnádfürdõ, 2022. július 23. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év kihagyás után értékelte Orbán Viktor a világ- és nemzetpolitikai helyzetet ismét Tusványoson: a beszéd arra az immáron 12 éve velünk élő alapkérdésre is rávilágított, hogy lehetséges-e a globális liberális fősodorral szemben kormányozni? Ez ugyanis most már nem csak szellemi-kulturális, politikai értelemben kereteződik, hanem geostratégiai-gazdasági dimenzióban is, azaz hogy maradhat Magyarország egy recessziós nemzetközi környezetben lokális kivétel – olvasható az Alapjogokért Központ hivatalos Facebook-bejegyzésében.

A miniszterelnök előadásai minden alkalommal az aktuálpolitikai fejleményekre koncentrálnak, de a Magyarországot körülvevő hatalmi, politikai és gazdasági tér változásaiból indulnak ki. Most sem volt ez másképp.Nagyot fordult a világ: Orbán Viktor kiemelte, hogy 2019 óta a világ belépett a háborúk és a veszélyek évtizedébe, a nyugati civilizáció megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai pedig meggyengültek. Utóbbi fejleményt már három éve előre jelezte a kormányfő, akkor a liberális politika miatti európai versenyképesség gyengülésére figyelmeztetett.A miniszterelnök rögzítette, hogy a világpolitikai helyzet kedvezőtlen, Magyarország előtt pedig több kihívás áll egy időben: az első helyen továbbra is a népesedés áll, amelyet a migráció és az európai lakosságcserére tett kísérlet követ, a harmadik embert próbáló veszélyt pedig a genderideológia nyugati térnyerése jelenti. A negyedik a háború, míg azt a kialakulóban lévő energiaválság követi. Szorosan ehhez illeszkedik az európai és nemzetközi gazdasági recesszió réme – írja az Alapjogokért Központ.A kormányfő azonban kiutat, cselekvési tervet is hirdetett, a kormányzat stratégiai horizontját is rögzítette. Orbán Viktor leszögezte, hogy 2024-ig – az amerikai elnökválasztásig – a béke létrejöttére nincs reális esély, az Európai Unió stratégiáját a konfliktus kezelésére pedig egy mind a négy kerekén defektet kapott autóéhoz hasonlította. Ezért az EU-nak új vízióra, Magyarországnak pedig a lokális sikerét garantáló lépésekre van szüksége, hogy kimaradjon a globális válságból.Mindehhez az kell, hogy kimaradjunk a háborúból is. A miniszterelnök szerint több dologra kell koncentrálnunk: az unióval meg kell állapodnunk, ahogy Kínával, az Amerikai Egyesült Államokkal és Oroszországgal is.

Bár Európát két részre osztotta a kormányfő – poszt-Nyugatra és Közép-Európára –, leszögezte, hogy nemzeti eszközeink megvannak a siker eléréséhez ezúttal is: van határvédelmünk, családalapú társadalmunk – mely építhet a jövőben is a rezsicsökkentés politikájára –, fejlődő hadiiparunk és hadseregünk, több lábon álló energiapolitikánk, technológiai fedezetünk, nyugatról és keletről is érkező külföldi tőkebefektetéseink, előnyt biztosító tranzitgazdaságunk, stabil politikai rendszerünk és szellemi muníciónk is.

Ráadásul mi jobbak, szorgalmasabbak, tehetségesebbek vagyunk annál, mint ahol most tartunk– fogalmazott zárógondolatában, ami extra motivációt jelent, és a 2030-ra kitűzött céljaink elérését is segíti.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.