„Orbán Viktor beszéde egy békekötési segédeszköz is volt”

– A miniszterelnök a nyugati sajtó teljes félreértését oszlatta el akkor, mikor kijelentette: senki ne várja el, hogy Oroszország és Ukrajna fog békét kötni – állapította meg Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója Tusnádfürdőn az „Elemzői kerekasztal – a miniszterelnöki beszéd elemzése” című pódiumbeszélgetésen. Schiffer András, az LMP korábbi elnöke úgy látja, „az innovatív, elemzői, önálló politikai gondolkodás mintha kezdene kiveszni az európai politikából”.

Ternovácz Áron (Tusnádfürdő)
2022. 07. 23. 16:46
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Orbán Viktor tusványosi beszéde egy békekötési segédeszköz is volt. A miniszterelnök elmondta, hogyan lehetne a háborúnak véget vetni. A nyugati sajtó teljes félreértését oszlatta el akkor, mikor kijelentette: senki ne várja el, hogy Oroszország és Ukrajna fog békét kötni – állapította meg Mráz Ágoston Sámuel Tusnádfürdőn a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz) által szervezett, „Elemzői kerekasztal – a miniszterelnöki beszéd elemzése” című pódiumbeszélgetésen. A Nézőpont Intézet igazgatója kifejtette, az oroszok azt várják el, hogy az amerikaiak adjanak számukra garanciákat, s ezért csak Amerika és Oroszország köthet valamilyen megállapodást. Ukrajna és Oroszország éppen ezért soha nem fog asztalhoz ülni.

Hogy ezt végre valaki kimondta, és ezzel lényegében egy víziót, tervet fogalmazott meg a háborús kérdés rendezésére, ez szerintem egy magas hozzáadott értéke a mai beszédnek 

– magyarázta. 

 

Példátlan Európában

Az elemző a megállapította: a miniszterelnök egy nagyon komoly szellemi munkával írta le a minket körbevevő valóságot. Mráz Ágoston Sámuel úgy véli, ilyen beszédet jelenleg egyetlen európai vezető sem tudna elmondani. 

Ilyen típusú szellemi munkát praktikus megközelítésből, tehát nem elvontan, de mégis magas absztrakciós szinten egyetlen professzionális nyugati vezetőtől sem láthatunk

− állapította meg az igazgató.

Schiffer András úgy véli, a mai beszéd nem azért kulcsfontosságú, mert a miniszterelnök mondta el, „hiszen Orbán Viktor akkor is mondott hasonlókat, amikor ellenzékben volt”. 

Mráz Ágoston Sámuel - Nézőpont Intézet, Schiffer András - ügyvéd,  Antal Kinga Kincső - moderátor (Fotó: JÖSz)

Meglátásai szerint a mostani annyiban különbözik a miniszterelnök 2014-es, nemzetközileg nagy port kavaró tusványosi megállapításaitól (Magyarország mint illiberális állam), hogy a mostani megállapításai összecsengtek a kampány alatt tett kijelentéseivel. A volt parlamenti képviselő úgy látja, a miniszterelnök beszéde azért is kiemelkedő, mert

a balliberális oldal megspórolja magának, hogy „valamit egyáltalán gondoljon arról, hogy mi folyik ma a világban.” 

Schiffer András szerint az európai vezetőkről éppen emiatt szót sem érdemes ejteni. – Az osztrák kancellár nevét alig van ma, aki tudja, a német kancellár nemhogy Helmut Kohl nyomába nem ér, de Angela Merkelébe se. Azt, hogy most éppen ki lesz a brit miniszterelnök, viszonylag nehéz megválaszolni. 

Az innovatív, elemzői, önálló politikai gondolkodás mintha kezdene kiveszni az európai politikából

– magyarázta. Az LMP korábbi elnöke azt mondta, szavaival nem a magyar miniszterelnököt dicséri, hanem „a helyzet mind a magyar belpolitikai, mind pedig az európai politikai elitről állít ki egy szomorú szegénységi bizonyítványt”.

Borítókép: Orbán Viktor beszéde Tusnádfürdőn (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.