Hivatalosan is bejelentette lemondását Boris Johnson

A brit kormányfő elmondta, mindeddig feladatának érezte, hogy folytassa a munkáját, amivel az állampolgárok megbízták.

2022. 07. 07. 14:25
Boris Johnson To Give Statement On Sue Gray's Report Into Alleged Parties In Downing Street
Boris Johnson To Give Statement On Sue Gray's Report Into Allege Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyértelműen az a kormányzó Konzervatív Párt akarata, hogy új vezetőjük legyen, és ennélfogva új legyen a miniszterelnök személye is. Az új vezető kiválasztását ezennel meg kell kezdeni – fogalmazott Boris Johnson, aki a kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt csütörtökön bejelentette, hogy lemond a brit Konzervatív Párt vezetői pozíciójáról, amivel megszűnik miniszterelnöki tisztsége is. A brit kormányfő szavait a beszédére összegyűlt tömeg elismerő tapsa fogadta. 

Boris Johnson elmondta továbbá: a vezetőváltás részletes tervét a jövő héten mutatják be, az új vezető kiválasztásáig pedig az újonnan, csütörtökön kinevezett miniszterek folytatják a kormány munkáját, és utódja megválasztásáig ő is ellátja hivatali feladatait.

Az elmúlt hetekben kirobbant és egyre terebélyesedő belpolitikai botránysorozat miatt gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kormány. A héten először Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le, és csütörtökig 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra.

– Most pedig ahhoz a több millió emberhez szeretnék fordulni, akik ránk szavaztak 2019-ben. Köszönjük ezt a hihetetlen mandátumot, a legnagyobb konzervatív többséget 1987 óta – folytatta beszédét Boris Johnson. 

Az elmúlt napokban nemcsak azért küzdöttem olyan keményen, hogy folytathassam a munkám, mert ragaszkodtam hozzá, hanem azért is, mert úgy éreztem, ez a feladatom, a kötelességem, a kötelezettségem azok iránt, akiknek ezt megígértem 2019-ben

– tette hozzá.

– Rettentően büszke vagyok a kormány sikereire. Keresztülvittük a brexitet, és rendeztük a kapcsolatunkat az európai kontinenssel, ám visszaszereztük a hatalmat, hogy meghozzuk a saját törvényeinket a parlamentben – hangsúlyozta Boris Johnson.

Túljutottunk a pandémián, mi voltunk az elsők, akik Európában megkezdték az oltási kampányt. Az elmúlt néhány hónapban pedig a Nyugat élén állva kifejeztük támogatásunkat Ukrajnának Putyin agressziójával szemben

– sorolta tovább a kormány sikereit a miniszterelnök. – Hadd mondjam el az ukrajnai embereknek, hogy az Egyesült Királyság továbbra is támogatja a harcukat a szabadságért mindaddig, amíg szükséges – fogalmazott Boris Johnson.

Kitért rá továbbá, hogy az ország jelentős sikereket ért el többek között az infrastruktúra és a technológia fejlesztésében is, és ezt a fejlődést folytatniuk kell az Egyesült Királyság minden részén. – Ha ezt meg tudjuk tenni, mi leszünk Európa legvirágzóbb országa – jelentette ki. A hivatalából lemondott miniszterelnök hozzátette: 

nagyon szomorú, amiért fel kell adnia a világ legjobb munkáját. 

Végül köszönetet mondott a támogatásért többek között a feleségének, a gyermekeinek, a brit egészségügynek, a katonai szolgálatnak, a Konzervatív Párt tagjainak és támogatóinak, akik lehetővé teszik a demokrácia működését, majd a brit lakosságnak, amiért felhatalmazták azzal a kiváltsággal, hogy őket szolgálhatta.

Borítókép: Boris Johnson hivatalából lemondott brit miniszterelnök (Fotó: Wiktor Szymanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.