Kápolna épült a kommunista rendezvények helyszínén, Zsögödfürdőn

A székelyföldi Csíkszereda déli kertvárosában évtizedeken át a csíksomlyói búcsú ellenrendezvényét tartották.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 24. 17:04
POTÁPI Árpád János; SZENT ANNA
Kápolnát avattak a székelyföldi Csíkzsögödön Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyföldi Csíkszereda déli kertvárosában, Zsögödfürdőn vasárnap délután megáldották azt a római katolikus kápolnát és közösségi teret, amelyet az egykori kommunista ünnepi rendezvények helyén építettek.

A bérmálással is egybekötött ünnepi szentmisén Kovács Gergely érsek prédikált, az eseményt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is köszöntötte.

Sebestyén Ottó plébános felidézte: a kápolna azon a helyen áll, ahol a kommunista hatalom évtizedeken át a csíksomlyói búcsú ellenrendezvényét, a Tavasz a Hargitán című ünnepet szervezte a búcsú napján.

A Jóistennek különös humora van. Azon a helyen, ahol a kommunista diktatúra ünnepeltette önmagát, most a Jóisten nagyságát, szeretetét és soha véget nem érő hatalmát ünnepeljük – fogalmazott a plébános.

Kovács Gergely érsek a 42 bérmálkozó fiatalhoz intézett beszédében a bérmálást mindenki személyes pünkösdjének nevezte, és kijelentette: a bérmálkozással nem befejeződik valami, hanem éppen elkezdődik a közösség szolgálata.

Potápi Árpád János államtitkár elmondta: azért támogatták a Szent Anna kápolna felépítését, hogy az épület a nemzeti érzéseket és a katolikus keresztény hitet erősítse. – A nemzetpolitikai államtitkárság 15 millió forinttal járult hozzá az építési költségekhez, és további ötmillió forintot ajánlott fel a kápolnát övező tér rendezéséhez – ismertette.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere leszögezte: a kápolnaszentelés azt jelzi, hogy lehet világválság, lehet világégés, itt vagyunk és itt leszünk!

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Szent Anna-kápolna ünnepélyes átadásán a Csíkszeredához tartozó Csíkzsögödön 2022. július 24-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.