Katalónia száműzi a spanyol nyelvet

Saját népét és nyelvét áldozza fel a spanyol kormány, hogy megtartsa hatalmát. Alig telt el egy év azóta, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök kegyelmet adott a Katalónia függetlenségét 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltó politikusoknak, megszületett az újabb radikális döntés, mely látóhatáron belülre helyezte Katalónia önálló állammá válását.

2022. 07. 29. 6:18
SÁNCHEZ, Pedro
Madrid, 2022. július 12. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a spanyol gazdaság helyzetét értékeli a parlament alsóházi ülésén Madridban 2022. július 12-én. MTI/EPA/EFE/Javier Lizón Fotó: Javier Lizón
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista kormányfő múlt héten tárgyalóasztalhoz ült Pere Aragonés szeparatista katalán elnökkel azzal a céllal, hogy javítsák a Madrid és Barcelona közötti párbeszédet. A tanácskozást e hét szerdán megismételték a két vezető személyes jelenléte nélkül. Felix Bolanos elnökségi miniszter, Pedro Sánchez jobbkeze ezután bejelentett egy Katalóniát és a katalán nyelvet erősítő közös projektet, mely a körítést figyelmen kívül hagyva annyit jelentett, hogy megengedik a spanyol nyelv száműzését a katalán oktatási rendszerből.

A spanyol alkotmány szerint az ország régióinak hivatalos nyelve a kasztíliai spanyol, mellette a régiók hivatalos társnyelvként használhatják és taníthatják saját nyelvüket. A katalánoknak azonban ez nem volt elég.

Pere Aragonés 2021-es beiktatásakor megesküdött, hogy minden követ megmozgat azért, hogy hivatali ideje alatt Katalónia megkezdhesse Spanyolországtól való végleges elszakadását, melynek részeként példátlanul agresszív nyelvpolitikába kezdett. A törvények kimondják, hogy a katalán oktatási intézményekben a tananyag minimum 25 százalékát spanyolul kell oktatni.

Az előírásokat semmisnek tekintve arra kezdték buzdítani a diákokat és a tanárokat, hogy csak katalánul beszéljenek, és jelentsék, ha valaki spanyolul szólal meg a tanórákon vagy a szünetekben.

A szülőket pedig arra biztatták, hogy az üzenetküldő applikációkon keresztül ők se használják többé a spanyolt, ha iskolai ügyekről konzultálnak. A katalán legfelsőbb bíróság év elején alkotmányellenesnek minősítette a gyakorlatot, majd követelte a törvények betartását. Végül azonban minden figyelmeztetés süket fülekre talált.

Sőt, június elején a szeparatista katalán pártok összefogásával a regionális parlament elfogadott egy új törvényt, mellyel az általános és középiskolákban a katalán nyelvet tették használati nyelvvé, a spanyolt pedig  meghatározott százalékok nélkül tanítható nyelvként jelölték meg. A szerdai találkozón született egyezség ráerősített a katalánok saját törvényére. A spanyol kormány jóváhagyásával semmisnek nyilvánították a bírósági ítéletet és önálló döntési jogot adtak a katalán iskoláknak.

A központi kormány ígéretet tett a katalánoknak arra is, hogy népszerűsíteni fogja Katalóniát és nyelvét az uniós és nemzetközi intézményekben.

Felkérik az Európai Parlamentet, hogy plenáris ülésein a katalánt is tekintse használati nyelvnek és ugyanezt megteszik az UNESCO-ban is.

A jobboldal felháborodott a történteken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.