Közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek New Yorkban

Eric Adams polgármester szerint a metropolisz 150 ezer lakója veszélyeztetett a majomhimlő miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 31. 12:57
Párizs, 2022. július 27. Egészségügyi dolgozó a majomhimlõ elleni vakcinával olt be egy férfit egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. MTI/EPA/Pool/AFP/Alain Jocard Fotó: Alain Jocard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York városának vezetése közegészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt helyi idő szerint szombaton, a várost a járvány gócpontjának nevezve.

A metropolisz akár 150 ezer lakója lehet veszélyeztetett − idézte a brit The Guardian online kiadása Eric Adams polgármestert és Ashwin Vasan egészségügyi vezetőt. A veszélyhelyzet bejelentése lehetővé teszi, hogy a fertőzés terjedésének lassítására sürgősségi rendeleteket adjanak ki és intézkedéseket hajtsanak végre a városi egészségügyi törvény alapján. 

Az elmúlt két napban New York állam kormányzója, Kathy Hochul katasztrófahelyzetet hirdetett, az állam egészségügyi hivatala a majomhimlőt a közegészségügyet közvetlenül fenyegető veszélynek nevezte.

New York államban péntekig 1345 esetet regisztráltak, a második legtöbb fertőzést, 799-et Kaliforniában igazolták az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai alapján.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította a majomhimlőt július 23-án. Csütörtökön San Francisco polgármestere szükségállapotot hirdetett az esetek növekvő száma miatt.

A nemrég még ritka betegség Közép- és Nyugat Afrika egyes részein évtizedek óta létezik, de májusig nem volt ismert, hogy Afrikán kívül is okozott volna nagyobb járványt. Májusban Európában, Észak-Amerikában és más területeken regisztrálták járványok kitörését. Azóta majdnem nyolcvan ország több mint 22 ezer esetét jelentették, Afrikában − mindenek előtt Nigériában, és Kongóban − nagyjából 75 haláleset gyanúja merült fel. 

Pénteken Brazília és Spanyolország jelentett egy-egy olyan halálozást, mely a majomhimlőhöz köthető. Spanyolországban szombaton egy második halálozás is történt.

A majomhimlőt okozó vírus bőrfelületek hosszan tartó érintkezésével, ágynemű, törölköző és ruházat közös használatával terjed.

A jelenlegi járványban azonosított vírus ritkán vezet halálozáshoz, a fertőzöttek általában néhány hét alatt meggyógyulnak, azonban a vírus okozta bőrelváltozások és hólyagok fájdalmasak. A kórokozó a sérülékenyebbek − többek között legyengült immunrendszerű emberek és várandós nők − esetében kelt aggodalmat.

Borítókép: Egészségügyi dolgozó a majomhimlő elleni vakcinával olt be egy férfit egy párizsi oltóközpontban 2022. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/AFP/Alain Jocard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.