A New York-i Pride után lett majomhimlős Soros embere

A Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok egyik vezetője, Sebastian Köhn azzal büszkélkedett a brit Guardiannak, hogy több férfival is szexuális kapcsolatba lépett a New York-i Pride rendezvényen, mégis az amerikai kormányt hibáztatja, amiért elkapta a majomhimlőt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy hete hirdetett globális vészhelyzetet a betegség miatt, most pedig arra kéri a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat, hogy csökkentsék a partnereik számát.

Domján Anikó
Forrás: Guardian2022. 07. 31. 6:57
Forrás: theguardian.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok egyik osztályvezetője, Sebastian Köhn részletesen beszámolt a majomhimlő miatti „pokoljárásáról” a Guardiannak. A 39 éves, Brooklynban élő svéd férfi a New York-i  Pride rendezvény után több férfivel is közösült, majd nem sokkal ezután majomhimlőre utaló tüneteket észlelt magán – derül ki a Guardian cikkéből.

Amikor a New York Pride június 24-én elkezdődött, tisztában voltam vele, hogy a majomhimlő egyre növekvő probléma – különösen a meleg férfiak körében –, ahogyan azzal is, hogy a városban viszonylag alacsony a megbetegedések száma. Nem értettem, hogy a tesztelési kapacitás miért annyira rossz: akkoriban a város csupán napi tíz teszt feldolgozására volt képes – panaszolta a lapnak Sebastian Köhn.

Ezt követően kifejtette azt is, hogy „több sráccal szexelt”, és hogy egy hét múlva jelentkeztek nála a tünetek, úgy mint: magas láz, izomfájdalom, hidegrázás és megduzzadt nyirokcsomók. Mint írja: először koronavírus-fertőzésre gyanakodott, de a házilag elvégzett tesztje negatív lett.

A férfi a beszámolójában hangsúlyozta: a Soros Györgyhöz köthető szervezetben elsősorban a szexuális és reproduktív egészséghez fűződő jogokkal összefüggő munkát végez, ezért folyamatosan figyelemmel kísérte a majomhimlőjárvány alakulását, arra azonban nem számított, hogy elkapja.

– Két nappal a tüneteim kezdete után a kiütések anorektális elváltozásokként kezdődtek: fájdalmas sebekkel a végbélnyílásomon és a végbelemen. Kezdetben szúró, viszkető érzés volt. […] azt mondták, hogy enyhe lefolyású lesz, hiszen teljesen egészséges vagyok, alapbetegségek nélkül. De fogalmam sem volt, milyen rossz lesz – idézte fel a Soros-alapítvány osztályvezetője a tüneteket.

A Nyílt Társadalom Alapítványok osztályvezetőjét további betegségekre is tesztelték: kiderült, hogy a szintén szexuális úton terjedő trippert is elkapta a Pride utáni közösülések során.

Sebastian Köhn úgy fogalmazott az esettel kapcsolatban: hatalmas kudarcnak látja az egészségügy részéről, hogy ez megtörténhetett vele, és nagyon aggódik, hogy újabb pandémia törhet ki, ráadásul a homoszexuális férfiak körében.

A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus néhány nappal a globális vészhelyzet kihirdetése után felszólította a majomhimlő terjedésének kitett férfiakat, hogy „egyelőre” csökkentsék a szexuális partnereik számát. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet – írja a Guardian –, hogy a májusban kitört járvány óta észlelt majomhimlős esetek 98 százaléka a homoszexuális, biszexuális és más, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordult elő. 

A majomhimlő megjelenése óta eddig 75 országból több mint 19 000 megbetegedést jelentettek; halálesetek csak Afrikában történtek. 

A WHO tisztviselői hangsúlyozták, hogy a majomhimlő bárkit megfertőzhet, aki közeli kapcsolatba kerül a beteggel, annak szennyezett ruházatával vagy ágyneműjével. Az Egészségügyi Világszervezet arra is figyelmeztetett: a betegség súlyosabb lefolyású lehet gyermekek vagy terhes nők körében – közölte a Guardian. 

Borítókép: Sebastian Köhn fotói a majomhimlő-fertőzés alatt tapasztalt tüneteiről (Forrás: The Guardian)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.