Megkezdődhetnek Észak-Macedónia uniós csatlakozásának tárgyalásai

Úgy tűnik, rendeződik a helyzet Szófia és Szkopje között, kapcsolatukat etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 17. 17:59
null
Szkopje, 2022. július 11. A macedón baloldali Levica támogatói tüntetnek Szkopjéban 2022. július 10-én. Az uniós csatlakozási tárgyalásokra váró Észak-Macedóniában napok óta tiltakozó akciók zajlanak amiatt, hogy a kormány elfogadta azt a francia javaslatot, amely pontot tenne Bulgária és Észak-Macedónia évek óta tartó vitájának végére, de jelentõs engedményeket adna Bulgáriának. Bulgária azt követeli, hogy a kétmilliós Észak-Macedóniában élõ, mintegy 3500 tagú bolgár nemzeti kisebbség jogainak a védelmét az alkotmányba foglalva garantálja Szkopje. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bulgária és Észak-Macedónia hosszas vitákat követően megállapodott Szkopje uniós csatlakozási tárgyalásai megkezdésének ütemtervéről. Teodora Gencsovszka bolgár külügyminiszter vasárnap egy erről szóló jegyzőkönyvet írt alá észak-macedón hivatali partnerével, Bujar Osmanival Szófiában. Az egyezség részét képezi az Európai Unió tárgyalási alapjának, amelynek keretében a még nyitott bilaterális kérdéseket rendeznék.

Bulgária és Észak-Macedónia kapcsolatát évek óta etnikai és kulturális konfliktusok nehezítik. Szófia 2020 óta azon feltételekhez kötötte a vétó visszavonását, hogy Észak-Macedónia elismerje a macedón nyelv bolgár eredetét, valamint alkotmányos kisebbségnek nyilvánítsa a területén élő bolgárokat és vessen véget a Bulgária elleni „gyűlöletbeszédnek”.

A vasárnap aláírt jegyzőkönyv sajtóértesülések szerint egyebek mellett kiindulási pontokat és határidőket rögzít a vitás kérdések rendezéséhez. Úgy tudni, tankönyvek és emlékművek feliratainak módosítására, illetve a bolgár kisebbség észak-macedón alkotmányban történő elismerésére is tartalmaz javaslatokat. A dokumentum szövegét kedden hozzák nyilvánosságra.

Borítókép: A macedón baloldali Levica támogatói tüntetnek Szkopjéban 2022. július 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.