Rekordtempóban olvadnak az Alpok gleccserei

A rendkívüli hőség és a globális felmelegedés eredményeképp a gleccserek naponta akár öt centimétert is veszíthetnek a vastagságukból. Ha az olvadás ilyen tempóban megy tovább, akkor 2100-ra az Alpok gleccserei elveszíthetik a jelenlegi tömegük több mint 80 százalékát – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA2022. 07. 30. 13:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy a baj az Alpok gleccsereivel, adta hírül a BFMTV francia hírportál, kiemelve, hogy a globális felmelegedés áldozatául eshetnek az európai jégfolyamok. A cikkből kiderül, hogy az Alpok gleccserei hatvan éve folyamatosan veszítenek a tömegükből, ám az utóbbi időkben ez a folyamat felgyorsult.

A tudósok a télen lehulló hó és a nyáron olvadó jég mennyisége közötti különbség megfigyelésével, mérőrudak segítségével állapítják meg, hogy egy gleccser mennyit zsugorodik egy adott évben. A gyors olvadás miatt eltűnt a jég a mérésre használt furatok környékéről, ezért új lyukakat kellett fúrni a még jeges helyeken, hogy elvégezhessék a vizsgálatokat, derül ki a Svájci Gleccserfigyelő Hálózat (GLAMOS) Twitter-bejegyzéséből.

Andreas Linsbaeur svájci gleccserkutató a szeptemberben esedékes éves felmérést idén két hónappal korábban, júliusban végezte el, és arra az eredményre jutott, hogy aggasztó mértékben vékonyodik az Alpok gleccserein a jégréteg vastagsága. A kutató arról is beszámolt, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb hó van a területen. A szakértő szerint ennek két fő oka van: az egyik az, hogy a télen viszonylag kevés hó esett, a másik pedig a nyáron tapasztalt hőhullám, ami miatt egyes hegyvidéki területeken a hőmérséklet elérte a 30 fokot.

A gleccserkutató arról is beszámolt, hogy a júliusi hőséghullám idején rekordmagasságon, 5184 méteren mérték a víz fagyáspontját, csaknem 500 méterrel az Alpok legmagasabb pontja, a Mont Blanc magassága felett. A jég fagyáspontjának szokásos szintje 3000 és 3500 méter között van, a különbség tehát lényeges.

A szakértő arról is beszámolt, hogy sok gleccser felszínéről eltűnt a hóréteg, ezért a magas hőmérséklet itt még gyorsabb olvadást eredményez, naponta akár öt centimétert is veszíthetnek a vastagságukból a jégfolyamok. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentése szerint ha a folyamat ilyen tempóban megy tovább, 2100-ra a tömegük 80 százalékát is elveszíthetik az Alpok gleccserei, ami visszafordíthatatlan ökológiai katasztrófa lenne.

A környezeti aggályok mellett a gleccserek eltűnése gazdasági és örökségvédelmi szempontokból is nagy károkat okoz, egyrészt azért, mert a gleccserek az UNESCO világörökségének részét képezik, másrészt pedig a környékbeli településeken lévő, sok sportolót vonzó sípályák is a gleccserek állapotától függenek.

Borítókép: Alpesi gleccser (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.