Román újságíró: Orbán Viktor politikai gondolkodóként értékelt

Ion Cristoiu szerint a média nagyobbik része nem olvasta, hallgatta végig a tusványosi beszédet.

BORDÁS Gábor; ORBÁN Viktor; PINTÉR Sándor
Ukrajnai háború - Megalakult a Védelmi Tanács Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor Nyugat-párti, de ellenzi a Nyugat, különösen a nyugati vezetők által tanúsított hozzáállást – mondta Ion Cristoiu, az egyik legismertebb román újságíró, aki történelminek nevezte a miniszterelnök tusnádfürdői beszédét. Cristoiut az Evenimentul Zilei portál videópodcast műsorában kérdezték a magyar kormányfő előadásáról.

A korábban több tekintélyes napilap főszerkesztőjeként is tevékenykedő újságíró szerint a média nagyobbik része egy kis részletet kiemelve igyekezett támadni Orbánt Viktort, nem olvasták, hallgatták végig a beszédet.

Cristoiu egyébként az írásainak és sajtómegjelenéseinek felületet adó blogoldalon románra fordítva teljes egészében közölte a miniszterelnök előadásának szövegét.

Az újságíró elmondta: Orbán Viktor nemcsak politikusként, de igazi politikai gondolkodóként értékelt, elmélkedett a világról, a Nyugat általunk ismert történelmének végéről. Mint fogalmazott, a tusnádfürdői beszédet Klaus Johannis román államfőnek, Nicolae Ciuca miniszterelnöknek vagy Marcel Ciolacu szociáldemokrata vezetőnek sem érdemes elolvasni, mert nem értenének belőle semmit.

Hihetetlenül szolgalelkű, szánalmas reakciók érkeztek

 – mondta Cristoiu az Orbán-beszédre érkezett politikai visszhanggal kapcsolatban. Szerinte az előadásnak egy filozófiatörténeti tankönyvben a helye. Az újságíró azt mondta, a magyar miniszterelnök előadásának egyik fő üzenete, hogy legyünk szerények, de éberek, mert nem tudhatjuk, mit hoz a jövő.

Victor Turcescu műsorvezető a jelenlegi világ legkeményebb ábrázolásának nevezte a tusnádfürdői beszédet, és arra kérte a nézőket, szánjanak tizenöt percet az előadás szövegének elolvasására, ne a lejáratásra törekvő „harsonafújókra” figyeljenek.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a védelmi tanács alakuló ülésén a karmelita kolostorban 2022. július 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.