időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Szijjártó Péter: Az energiaellátás nem politikai, nem ideológiai, hanem fizikai kérdés + videó

Forrás: Facebook.hu
2022.07.06. 08:00 2022.07.06. 14:33
Szijjártó Péter: Az energiaellátás nem politikai, nem ideológiai, hanem fizikai kérdés + videó

A külügyminiszter azt hangsúlyozta Amanpournak, hogy az energiaellátás fizikai kérdés, nem ideológiai.

Szijjártó Péter az interjú elején leszögezte:

„Egy Ukrajnával szomszédos országot képviselek. És a helyzetértékelésünk az, hogy minden háborúval töltött perc Ukrajnában biztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve.”

A külügyminiszter hozzátette, hogy Magyarország „száz százalékosan abban érdekelt, hogy a háború minél hamarabb véget érjen,” és hogy a lehető leghamarabb béke legyen.

Kiemelte:

Ha azt kérdezik tőlem, hogy milyen gyorsan érhet véget ez az egész, azt mondanám, hogy ha ránézek a számokra, a hozzánk érkező menekültek számának napi növekedésére, úgy vélem, egyhamar nem ér véget, mert ha lenne arra remény, hogy hamarosan véget ér, akkor csökkenne a menekültek száma, de sajnos nem ez a helyzet

 – mondta Szijjártó Péter a CNN-nek adott interjújában azzal kapcsolatban, eddig 830 ezer menekültet fogadott be Magyarország, és ez a szám nagyon gyorsan növekszik – írja a Mandiner.hu.

A külügyminiszter ezt követően arról is beszélt, hogy „az energiaellátás fizikai kérdés, nem filozófiai, politikai vagy ideológiai”. 

Matematikai kérdésnek tartja, hogy mentességet kért Magyarország az olajembargó alól, mert szerinte „ha nem kértünk volna, vagy nem kaptuk volna meg, fizikailag lehetetlen lenne ellátni az országot elegendő olajjal”.  

Tehát mivel fizikai kérdés, a kérdés az, hogy kiváltható-e az orosz olaj vagy az orosz gáz ahhoz, hogy működtetni tudjuk a saját országunkat.

„Jelenleg a válaszunk erre nem, és nem azért nem a válasz, mert nem akarnánk, hanem azért, mert ez fizikailag lehetetlen” – fogalmazott. 

Arra a kérdésre, mit szeretne, ki nyerje ezt a háborút, azt felelte, hogy „természetesen az áldozat”.

A CNN munkatársa az interjú végén a Budapesten tartott CPAC konzervatív konferenciát is megemlítette, majd arról érdeklődött, hogy „hol van Magyarország szerepe Amerika mélyen konzervatív szárnyának erősítésében.”

Szijjártó Péter úgy fogalmazott:

Megtisztelő, ha olyan országként tekintenek ránk amely befolyásolni képes az Egyesült Államok belpolitikai helyzetét. Mindenképpen a republikánusoknak szorítunk és együttműködünk velük.

Borítókép: Szijjártó Péter külügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.