Több mint ezren szálltak partra Olaszországban néhány óra alatt

A kikötőkben bevándorlók százai várakoznak humanitárius szervezetek hajóin.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 24. 18:32
null
Messina, 2022. július 24. Illegális bevándorlók a messinai kikötõben 2022. július 24-én, miután egy mentõhajó több mint 600 migránst vett a fedélzetére egy halászhajóról. A bevándorlók között, öt holttestet is találtak. MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi Fotó: Carmelo Imbesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezernél több bevándorló és menekült ért partot az elmúlt órákban Olaszországban, több száz, humanitárius szervezetek hajói által a tengerből kiemelt migráns pedig a fedélzeten várakozik befogadó kikötőre – közölték vasárnap az olasz hatóságok.

Szombaton több mint hatszáz, a földközi-tengeri átkelést egy halászhajó fedélzetén megkísérlő embernek nyújtott segítséget egy kereskedelmi hajó és a parti őrség Calabria partjai közelében. Őket több szicíliai városban szállították partra. A hatóságok öt ember holttestére akadtak, haláluk körülménye egyelőre tisztázatlan.

Lampedusa szigetére mintegy ötszáz – többek között afgán, pakisztáni, szudáni, etiópiai és szomáliai – bevándorló érkezett vasárnapra virradó éjszaka bő tucatnyi hajón Tunéziából és Líbiából.

Olasz médiajelentések szerint az Afrikához legközebb található sziklás szigeten lévő befogadóközpont túlterhelt. Eredeti befogadóképessége 250-300 fő, jelenleg 1200-an tartózkodnak a központban – írta az ANSA olasz hírügynökség.

A Sea Watch nevű segélyszervezet négy szombati mentési akcióról számolt be. A SeaWatch3 nevű hajón 428 ember tartózkodik, közöttük nők és gyerekek, egy hét hónapos terhes kismama és egy súlyos égési sérülésektől szenvedő beteg – közölte a szervezet a Twitteren.

Az OceanViking, az SOS Méditerranée nevű szervezet hajója 87 embert emelt ki a tengerből, közülük 57 kiskorút, akiket egy bajbajutott túlzsúfolt gumicsónakon találtak a líbiai partok közelében.

Január 1. és július 1. között 34 ezer ember érkezett tengeri úton Olaszországba, míg 2021 ugyanezen időszakában, 25 500, 2020-ban pedig 10 900 – közölte a belügyminisztérium. A földközi-tengeri bevándorló útvonal a legveszélyesebb a világon. A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslése szerint az év eleje óta 990-en haltak meg, illetve tűntek el ezen az útvonalon.

Borítókép: Illegális bevándorlók a messinai kikötőben 2022. július 24-én, miután egy mentőhajó több mint hatszáz migránst vett a fedélzetére egy halászhajóról. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Carmelo Imbesi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.