időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Újabb tömegtüntetés Szkopjéban a francia javaslat ellen

Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.07.06. 12:55 2022.07.06. 13:06
Újabb tömegtüntetés Szkopjéban a francia javaslat ellen

A demonstrálók áttörték a parlament kerítését is. A megmozduláson 47 rendőr sérült meg, közülük kettő súlyosan. Az ellenzék által szervezett tüntetés a francia javaslat ellen van, amely megakadályozná a bolgárok vétóját, de – mint mondják – az az északmacedónok beolvadásához vezetne – írja a V4NA.

Kedden ismét tüntetésre hívott az ellenzéki VMRO–DPMNE párt. A jobboldali tömörülés elfogadhatatlannak tartja a francia javaslatot, amely úgy rendezné a bolgárokkal kapcsolatos vitát, hogy Szkopjének egy akciótervet kell elfogadnia, amely magába foglalja a kisebbségek helyzetének rendezését, a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd megszüntetését, valamint az oktatás terén is fejlesztéseket irányoz elő. Erre amiatt van szükség, mert a bolgárok már évek óta vétózzák a macedónok és az albánok EU-s csatlakozásának megkezdését, mondván nem elégedettek a bolgár kisebbség helyzetével Észak-Macedóniában.

Így egy ország blokádja miatt egy helyben topog Szkopje az EU-ba vezető útján. Mint azt korábban megírtuk, a bolgár politikusok egy része egyébként megkérdőjelezi a macedón identitást és a nyelvet.

A kedd esti tüntetésen 47 rendőr sérült meg, közülük ketten súlyosan. A demonstrálók és a rendvédelmi szervek összecsapásában a rendőrség különleges egységeit is bevetették a parlament előtt lévő tüntetőkkel szemben, többeket őrizetbe vettek.

Több napja tartanak Szkopjéban a tömegtüntetések. Az emberek nem akarják, hogy rájuk erőltessék a franciák javaslatát. A békés megmozdulás azonban tegnap utcai harcokba torkollott – írja az RTS.

A tüntetők petárdákkal dobálták meg a rendőri sorfalat a parlament előtt, majd áttörték a kordont és füstbombákat dobáltak. Ezek után a belügyi szervek munkatársai páncélozott járművekkel és vízágyúkkal támadtak a tüntetőkre. A rendőrök a harcok végeztével több fiatalt is őrizetbe vettek, főként azokat, akik kapucnival a fejükön megdobálták őket.

Szkopjéban nem csak este tartottak demonstrációt, napközben is utcára vonultak az emberek.

kép: Facebook
Fotó: V4NA

Ekkor az ellenzéki VMRO–DPMNE képviselője azt mondta:

Az, hogy ily módon kezdődjenek meg Macedónia csatlakozási tárgyalásai az Európai Unióhoz, káros az országra nézve.

Dragan Kovacski kiemelte: ez két forgatókönyvhöz vezet, amelyek közül az egyik rosszabb, mint a másik Macedónia számára. Az egyik az örök tárgyalás, a másik pedig az asszimiláció Bulgária diktátuma alatt. Ez egy ultimátum, amely minden bolgár követelést tartalmaz.

A VMRO–DPMNE elnöke a tüntetésekkel kapcsolatban a minap azt mondta a macedón nép felébredt, és nem engedik meg senkinek, hogy véget vessen ennek az országnak vagy nemzetnek. A politikus egyben azt üzente, hogy akkor nem kell Európa, ha annak az az ára, hogy beolvasszák a népet.

Nem akarok Európában lenni, mert jogom van olyan macedónnak lenni, aki macedónul beszél, és aki a Macedóniáért, az identitásáért, a kultúrájáért, a történelméért és az örökségéért küzd

– tette hozzá Hrisztijan Mickoszki.

Az északmacedón kormányfő ugyanakkor úgy véli: a francia javaslatba belekerültek Szkopje kifogásai, az egy jó alap a közös álláspont kialakítására. Dimitar Kovacsevszki ezt azután mondta, hogy a javaslatról tárgyalt a kormánykoalíciót alkotó pártok képviselőivel.

Borítókép: Pillanatkép a tüntetésből (Fotó: V4NA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.