Ámokfutó lövöldözött a függetlenség napján Amerikában + videók

Legalább hatan életüket vesztették, az emberek pánikba esve menekültek a helyszínről.

Magyar Nemzet
2022. 07. 04. 19:35
Gunfire at a Fourth of July parade in Highland Park
USA-JULYFOURTH/SHOOTING Fotó: WLS-TV/ABC7
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább hat ember életét vesztette és huszonnégyen megsebesültek az Egyesült Államokban, az Illinois állambeli Highland Parkban, Chicago egyik elővárosában hétfőn, miután egy ismeretlen elkövető lövöldözni kezdett egy függetlenség napi ünnepi felvonulás közelében – közölte a városvezetés a honlapján. Több videófelvétel is felkerült a világhálóra, amelyen az látszik, hogy az emberek pánikba esve menekülnek, miután lövések dördülnek el.

A Chicago Sun-Times napilap szemtanúkra hivatkozva azt írta: legalább öt, véráztatta emberi test feküdt a földön a lövöldözés után, ám az áldozatok és a sebesültek száma tovább növekedhet. A tájékoztatás szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a városrészbe, és lezárta a központi részét. A lövöldözőt keresik a rendőrök, aki a helyi sajtó szerint szökésben van. A rendőrség felszólította a helyieket, hogy vonuljanak menedékbe. Az ámokfutó egy 18-20 év körüli fehér férfi.

A Chicago Sun-Times úgy tudja, hogy a lövések nagyjából tíz perccel a felvonulás kezdetét követően dördültek el. – Húsz-huszonöt lövést hallottam, gyorsan követték egymást. Vagyis feltehetőleg nem kézifegyvert vagy puskát használt – nyilatkozta egy szemtanú a lapnak.

A WGN tévé szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy

az elkövető valószínűleg egy üzlet tetejéről nyitott tüzet a tömegre.

Illinois állam legnépesebb városában, Chicagóban rendszeresek a lövöldözések: június utolsó hétvégéjén például huszonöt emberre lőttek rá, öten belehaltak sérüléseikbe, köztük egy öt hónapos kislány. 2022. január elseje óta 301 embert lőttek agyon Chicagóban.

Üres székek az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson, amelyen lövések dördültek Chicago Highland Park nevű elővárosában 2022. július 4-én. (Fotó: MTI/AP/Chicago Sun-Times/Lynn Sweet)

Joe Biden amerikai elnök június 25-én írta alá a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt, amely a fegyvertartás korlátozását segítő, évtizedek óta a legfontosabb jogszabály az Egyesült Államokban. A jogszabályt a szenátus és a képviselőház is megszavazta.

A törvény egyebek között vizsgálatnak veti alá a fegyvervásárlást tervezők előéletét, hogy kiszűrhessék közülük azokat, akik veszélyesek a társadalomra.

Lehetővé teszi, hogy az egyes államok hatóságai indokolt esetben elkobozzák a már eladott fegyvereket, és nagyobb ellenőrzést igyekszik biztosítani az illegális fegyverkereskedelem ellen.

Az amerikai szabályozás szigorítását az elmúlt hónapok súlyos fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi elemi iskolában 19 gyermek és két felnőtt halt meg, a New York állambeli Buffalóban pedig tíz színes bőrű halálos áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

 

Borítókép: Rendőrségi helyszínelés Highland Parkban 2022. július 4-én (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.