Vatikán: Az egyház egységét fenyegetik a német liberálisok

A németországi katolikus mozgalom olyan reformokért küzd, mint a homoszexuális párok megáldása.

2022. 07. 22. 14:20
FERENC pápa
Vatikánváros, 2022. július 10. Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mondja vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre nézõ ablakából 2022. július 10-én. MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri Fotó: Claudio Peri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikán állásfoglalásában figyelmeztette a német katolikus egyház progresszív szárnyát, hogy tevékenységük egyházszakadáshoz vezethet, és megtiltotta számukra, hogy önálló reformokat vezessenek be. 

A német püspöki kar és a világi hívekből álló Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) 2019 óta tart nem hivatalos szinódusokat, vagyis olyan gyűléseket, amelyeken egyházjogi és hitelvi kérdésekről tanácskoznak. 

A magát szinodális útnak (Synodaler Weg) nevező német mozgalom elsősorban olyan egyházi reformokat követel, mint az azonos nemű párok megáldása, a kötelező papi nőtlenség megszüntetése és a női papság. 

A német szinodális útnak nincs meg a felhatalmazása arra, hogy a püspököket és a híveket új hitelvi tanokra kötelezze. Ha ezt teszik, azzal a közösség sérülését idézik elő és az egyetemes egyház egységét fenyegetik

– áll a Szentszék újonnan kiadott állásfoglalásában. A dokumentumban hozzáfűzték: a doktrínák megváltoztatása csakis az egyház saját szinodális útján következhet be. 

A legközelebbi püspöki szinódust 2023 októberében tartják Rómában, ahová a világ különböző részeiről gyűlnek össze az egyházmegyék elöljárói. Ezeknek a gyűléseknek a lényege ugyanakkor nem az egyházjogi kérdések megreformálása, hanem a püspökök és a pápa közötti kapcsolat, az egyházi fegyelem megszilárdítása. A püspökök ugyanakkor elláthatják tanácsaikkal is a katolikus egyházfőt.

A vatikáni állásfoglalást a német egyház liberális szárnya „megrökönyödve” fogadta. Georg Bätzing limburgi püspök, a német püspöki konferencia elnöke – aki a homoszexuális párok megáldásának egyik fő pártolója –, illetve Irme Stetter-Karp, a ZdK elnöke közös nyilatkozatban fejezték ki, szegényesnek találják a vatikáni álláspontot, és továbbra is kötelességüknek érzik, hogy nyíltan rámutassanak, hol van szükség a változásra. Nem mindenki kritikus ugyanakkor a Szentszék nézetével Németországban. 

Ideje volt határokat kijelölni a német szinodális útnak, amely máris elszakadt a katolikus tanításoktól

– fogalmazott Wolfgang Picken bonni esperes.

Ferenc pápa egyébként már 2019-ben is figyelmeztette a német püspököket arra, hogy ne térjenek el az egyház tanításaitól bizonyos társadalmi ideológiák kedvéért.

A Vatikán ezután 2021 márciusában állásfoglalásában rögzítette, hogy a házasság egy férfi és egy nő törvényes kapcsolata, amire válaszul Németország mintegy száz katolikus templomában áldották meg egyszerre az azonos nemű párokat. A szakadás pedig sokak szerint elkerülhetetlen, ha a német liberálisok végrehajtják az általuk követelt reformokat.

Borítókép: Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mondja vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2022. július 10-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Peri)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.