Washington közvetítene Baku és Jereván között

Antony Blinken külügyminiszter szerint a két dél-kaukázusi állam történelmi pillanat előtt áll, hogy rendezzék ellentéteiket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 26. 9:14
BLINKEN, Antony
Wilmington, 2021. január 26. A 2021. január 26-án közreadott képen Antony Blinken, Joe Biden amerikai elnök kormányának külügyminiszter-jelöltje beszél az új kabinet kulcsfontosságú tagjainak bemutatásán a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 24-én. Az amerikai törvényhozás felsõháza 2021. január 26-án jóváhagyta Antony Blinken külügyminiszteri kinevezését. A száztagú szenátusban 78-an támogatták, míg 22-en ellenezték Joe Biden jelöltjének kinevezését. MTI/AP/Carolyn Kaster Fotó: Carolyn Kaster
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Telefonon egyeztetett hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ilham Aliyev azeri elnökkel és Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, a beszélgetések során Blinken felajánlotta Washington közvetítését a két kaukázusi ország közötti konfliktusban.

Blinken hangsúlyozta: Baku és Jereván történelmi pillanat előtt áll, amely lehetőséget ad a békés rendezésre a térségben. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte: 

az Egyesült Államok kész együttműködni olyan partnerekkel, akikkel közös az értékrendje annak érdekében, hogy békét teremtsen Örményország és Azerbajdzsán között.

Aliyev és Pasinján májusban, az Európai Unió égisze alatt egyeztetett egymással Tbilisziben, és a találkozót követően a két ország külügyminiszterei is asztalhoz ültek júliusban.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor Jereván támogatásával elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években harmincezer ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett. A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. 

A harcokban több mint hatezer ember halt meg.

Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői 2020. november 9-én közös nyilatkozatot írtak alá a Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben az ellenségeskedések teljes beszüntetéséről.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.