időjárás 4°C Árpád 2023. december 11.
logo

A baloldali elit nem bírja elviselni Orbán Viktor sikerét

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Times
2022.08.10. 12:32 2022.08.10. 12:51
A baloldali elit nem bírja elviselni Orbán Viktor sikerét

A baloldal gyűlöli, hogy van egy sikeres, népszerű konzervatív kormány Közép-Európa szívében. Ez az ország ragaszkodik szuverenitásához és sajátos nemzeti identitásához, miközben az Európai Unió és a NATO tagja. Az elitek ettől borzonganak. Sőt olaj a tűzre, hogy ez az ország keresztény, családbarát nemzetként azonosítja magát, és több mint 700 ezer menekültet fogadott be a háború sújtotta Ukrajnából – kezdi véleménycikkét a The Washington Times című konzervatív amerikai napilap annak apropóján, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten teltház előtt szólalt fel Dallasban az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján, a CPAC-en. A cikkíró emlékeztet:

a kormányfő „bátor, inspiráló” beszédét tapsvihar fogadta, az amerikai közönség ilyen „brutálisan őszinte” szónoklatot ritkán hallhat.

A The Washington Times felidézte a beszéd legérdekesebb részleteit:

  • „Ha valakinek kétségei lennének afelől, hogy a progresszív liberálisok és a kommunisták ugyanazok, csak kérdezzenek bennünket, magyarokat, mi mindkettővel harcoltunk már, és ők igenis ugyanazok”.
  • A Barack Obama elnök vezette régebbi adminisztráció „megpróbált arra kényszeríteni bennünket, hogy változtassuk meg Magyarország alaptörvényét, és töröljük ki abból a keresztény és nemzeti értékeket. A szabad világ vezető hatalma arra akart bennünket kényszeríteni, hogy változtassuk meg az alkotmányunkat egy globális liberális elképzelés szerint”.
  • „A mai progresszívok újra megpróbálják leválasztani a nyugati civilizációt keresztény gyökereiről, de ha leválasztják a nyugati civilizációt zsidó-keresztény örökségéről, akkor a legrosszabb dolgok történnek meg a történelemben”.
  • „Az anya nő, az apa férfi, a gyermekeinket pedig hagyják békén. Pont, vita lezárva.”

Orbán Viktornak abban is igaza volt – írja a The Washington Times –, hogy a baloldali sajtónak nem fog tetszeni a beszéd, a kormányfőt rasszistának, antiszemitának, Putyin trójai falovának fogják nevezni, hiszen a baloldal mindig igyekszik besározni, elhallgattatni mindazokat, akiktől tartanak.

A cikk szerzője, Christopher J. Farrell – a Judicial Watch konzervatív alapítvány egyik vezéralakja – Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédét is megemlíti, mondván, a baloldali sajtó a szövegkörnyezetéből kiragadt részletekkel alátámasztva igyekezett nácinak és autoriternek bemutatni a miniszterelnököt, a kontextus megértéséhez szükséges mondatokat azonban nem közölték le.

Pedig Orbán Viktor beszédének a következő a lényege: az európaiak Európából származnak, a törökök és arabok saját szülőföldjükről. [...] Orbán Viktor egész egyszerűen a magyar nép védelmezőjeként kíván fellépni. Joguk van ahhoz, hogy saját otthonuk és identitásuk legyen, és örökségüket a következő nemzedékeknek adják tovább. Franciaország és Németország pedig szabadon döntheti el, hogy mennyire értékeli saját identitását, kultúráját, történelmét, nyelvét és vallását

 – áll a cikkben. Christopher J. Farrell úgy véli, Magyarországnak joga van ahhoz, hogy saját érdekeit szem előtt tartva hozzon döntéseket anélkül, hogy bárki megfélemlítse és megrágalmazza emiatt.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök nyitóbeszédet mond az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferenciáján (CPAC) Dallasban 2022. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor az amerikai konzervatívoknál

Orbán Balázs: A kormányfő CPAC-en elhangzott beszéde közéleti téma lett

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.