A Bin Laden család pénzéből jótékonykodik Károly herceg

Egymillió fontot kapott a trónörökös alapítványa az al-Kaida alapítójának féltestvéreitől.

2022. 08. 01. 16:02
prince charles
Britain's Prince Charles, Prince of Wales, listens to genocide survivors at the Kigali Genocide Memorial, Kigali, Rwanda on June 22, 2022 during a visit. - Britain's Prince Charles will take part in the 26th Commonwealth Heads of Government Meeting held in Kigali, Rwanda from the 20 june until the 25 June 2022. (Photo by Simon WOHLFAHRT / AFP) Fotó: Simon WOHLFAHRT / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb adománygyűjtési botrányba keveredett Károly walesi herceg: a Sunday Times című brit hetilap azt állítja, a brit trónörökös egymillió fontot, azaz körülbelül félmilliárd forintos összeget fogadott el Oszama bin Laden családjától még 2013-ban – két évvel azután, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egykori vezetőjét az amerikai különleges erők agyonlőtték egy, a pakisztáni Iszlámábád mellett található épületben. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat kitervelő Oszama bin Laden két féltestvére, Bakr és Safík bin Laden a pénzt adomány formájában juttatták el a walesi herceg jótékonysági alapja, az 1979-ben alapított Prince of Wales’s Charitable Fund (PWCF) számára. Az adományozás azután történt, hogy Károly 2013-ban privát találkozót tartott a 76 éves Bakrral a londoni Westminsterben található Clarence Házban. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a PWCF munkatársai „alapos átvilágítást” végeztek, és a pénz elfogadásáráról szóló döntést a vagyonkezelők hozták meg. 

„Bármilyen arra irányuló kísérlet, hogy másként állítsák be a történteket, nem felel meg a valóságnak” – áll a jótékonysági szervezet hivatalos közleményében.

A bin Laden család tagjai egyébként Szaúd-Arábia fontos mecénásai is egyben, a Guardian című brit lap ugyanakkor emlékeztet: Oszama bin Ladent családja még 1994-ben kitagadta, és semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy féltestvérei bármilyen kapcsolatban álltak volna a férfi terrorista hálózatával, arra utaló jel sincs tehát, hogy terrorcselekményeket szponzoráltak volna.

Az ügy azonban mégis kellemetlen helyzetbe hozta a trónörököst, nem ez volt ugyanis az első gyanús eset a közelmúltban az alapítvány által kapott adományokra vonatkozóan: 

júniusban szintén a Sunday Times írta meg, hogy Hamad bin Dzsásszim bin Dzsaber al-Száni korábbi katari miniszterelnök egymillió eurót (három év alatt pedig összesen hárommillió eurót) adott át Károly hercegnek, méghozzá készpénzben, egy bőröndbe pakolva. 

A királyi rezidencia akkor sem tagadta az értesüléseket, hivatalos közleményükben arról tájékoztattak, hogy „a Hamad bin Dzsásszim sejktől érkező adományokat azonnal megkapta a herceg egyik segélyszervezete, amely az összeget megfelelően felvezette, és biztosított minket, hogy követte a szükséges előírásokat”.

A PWCF évente átlagosan 3,6 millió font (1,7 milliárd forint) segélyt oszt szét, többek között egészségügyi, oktatási, környezetvédelmi célokra. A jótékonysági alapítvány hírnevét az is megtépázta, hogy nemrégiben nyomozás indult ellene, miután felmerült a gyanú, hogy adományokért cserébe segítettek lovagi címet és brit állampolgárságot intézni egy szaúdi milliárdosnak. A trónörökös tagadja, hogy bármilyen tudomása lett volna az esetről.

Borítókép: Károly walesi herceg (Forrás: Simon Wohlfahrt/AFP))

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.