A kansasi szavazók többsége kiállt az abortuszjog mellett

Kansasben – bizonyos korlátok mellett – a várandósság 22. hetéig engedélyezett a terhességmegszakítás.

MTI
2022. 08. 03. 10:02
Pro-Choice Kansas primary election watch party
Abortion supporters Alie Utley and Joe Moyer (R) react to the failed constitutional amendment proposal at the Kansas Constitutional Freedom Primary Election Watch Party in Overland Park, Kansas on August 2, 2022. - Voters in the traditionally conservative state of Kansas voted Tuesday to maintain the right to abortion, in the first election on the flashpoint issue since the Supreme Court overturned Roe v. Wade in June, US media reported. In a significant win for the pro-access side of the US abortion debate, Kansans rejected an amendment that would have scrapped language in the state constitution guaranteeing the right to the procedure and could have paved the way for stricter regulations or a ban. (Photo by DAVE KAUP / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült államokbeli Kansas államban a szavazók többsége kiállt az abortuszjog alkotmányos védelme mellett kedden – jelentette a Reuters hírügynökség. Ez volt az első alkalom, hogy az egyik egy amerikai államban népszavazást tartottak a kérdésben, amióta az amerikai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmét.

A keddi szavazás nyomán Kansas republikánus többségű törvényhozása nem korlátozhatja az abortuszjogot az államban.

Elemzők ezzel ellentétes eredményt vártak, mert a republikánus szavazók általában nagyobb számban jelennek meg a voksolásokon, mint a demokraták és a függetlenek. Azonban kedden a részvételi arány jóval nagyobb volt a vártnál. Eddig a voksok 98 százalékát összesítették, és az eredmény alapján a szavazók 59 százaléka támogatta az abortuszjog megőrzését, míg 41 százalék inkább eltávolította volna a kansasi alkotmányból – tájékoztatott az Edison Research közvélemény-kutató intézet.

Joe Biden amerikai elnök üdvözölte az eredményt. Biden közleményében rámutatott: a szavazás egyértelművé tette, hogy az amerikaiak többsége támogatja a nők jogát az abortuszhoz, illetve az egészségükkel kapcsolatos döntések meghozásához.

Kansasben – bizonyos korlátok mellett – a várandósság 22. hetéig engedélyezett a terhességmegszakítás. A beavatkozást minden esetben legalább 24 órás várakozási időszak előzi meg, és kiskorú pácienseknél szülői beleegyezéshez is kötik. A szövetségi legfelsőbb bíróság júniusi döntése óta sokan utaznak Kansasbe Texasból, Oklahomából, Missouriból és más államokból, ahol szinte teljesen betiltották az abortuszt. Egy wichitai abortuszklinika szóvivője elmondta: pácienseik hatvan százaléka más államból érkezik.

Ősszel több hasonló szavazás várható egyebek között Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

 

Borítókép: Abortuszpártiak öröme a kansasi szavazás eredménye láttán (Fotó: AFP/Dave Kaup)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.