A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat

A szigetország májusban biztonsági megállapodást kötött Kínával, ami feszültséghez vezetett az Egyesült Államokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 11:02
null
Klaipeda, 2022. augusztus 22. Az amerikai haditengerészet Kearsarge kétéltû támadóhajója a litvániai Klaipeda kikötõjében 2022. augusztus 22-én. A tervezett látogatást tevõ wasp-osztályú hadihajó két nappal korábban horgonyzott le a NATO-tagállam tengerpartján. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Salamon-szigetek kitiltotta kikötőiből az amerikai hadihajókat – közölte az Egyesült Államok canberrai nagykövetsége kedden. A diplomáciai képviselet tájékoztatása szerint augusztus 29-én kapták meg a hivatalos értesítést. A Salamon-szigetek a protokolleljárások átdolgozására hivatkozva függesztette fel a haditengerészeti látogatásokat.

A Salamon-szigetek, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között azóta feszült a viszony, hogy a szigetország májusban biztonsági megállapodást kötött Kínával.

 Manasseh Sogavare Salamon-szigeteki miniszterelnök szóvivője korábban tagadta a tilalomról szóló híreket. Rámutatott: a kormányfő kedd délután beszédet mond, hogy köszöntse az amerikai hadsereg Mercy nevű kórházhajóját, amely kéthetes misszióra érkezett a szigetországba hétfőn. Az amerikai nagykövetség szerint a hajó azért köthetett ki Honiarában, mert még a tilalom bejelentése előtt megkapta az engedélyt.

Az amerikai parti őrség egyik üzemanyag-utántöltésre és ellátmányra szoruló hajója a múlt héten nem köthetett ki a Salamon-szigeteken, mert a honiarai kormány nem válaszolt kérelmére. A parti őrség tájékoztatása szerint az Oliver Henry nevű hajó az illegális halászatot monitorozta a térségben egy regionális halászati ügynökség kérésére.

Borítókép: az amerikai haditengerészet Kearsarge kétéltű támadóhajója a litvániai Klaipeda kikötőjében 2022. augusztus 22-én (Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.