Dzsihadisták orosz zsoldosokat ölhettek meg Maliban

Moszkvai kapcsolatai miatt Bamako viszonya mind Párizzsal, mind pedig Berlinnel megromlott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 16. 9:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az Iszlámot és Muszlimokat Támogató Csoport (GSIM) közlése szerint szombaton csaptak le a zsoldosokra Mali középső részén. Több zsoldos elmenekült – tették hozzá. Az esetet az AFP hírügynökségnek megerősítette két helyi választott tisztségviselő és egy kórház is. A mali hadsereg nem kommentálta a bejelentést.

Maliban katonatisztek egy csoportja 2020-ban puccsal magához ragadta a hatalmat, Bamako pedig ezt követően szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal, valamint a Kremlhez köthető Wagner magáncéggel – állítják hírügynökségek. A junta tagadja, hogy a magánvállalkozás zsoldosai az országban volnának, csak annyit ismer el, hogy orosz kiképzők vannak ott egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

Moszkvai kapcsolatai miatt Bamako viszonya mind Párizzsal, mind pedig Berlinnel megromlott a terrorellenes együttműködésben: Franciaország a héten az utolsó katonáját is kivonta Maliból, a német kormány pedig bejelentette, hogy felfüggeszti katonai misszióját az országban, mert a junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit.

Mali 2012 óta belbiztonsági válsággal küzd. Az először csak az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.