időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Elegük lett a németeknek: leordították a tüntetők a kancellárt + videó

Forrás: ORIGO.HU
2022.08.19. 17:47 2022.08.19. 21:48
Elegük lett a németeknek: leordították a tüntetők a kancellárt + videó

Az elszálló infláció, a brutálisan emelkedő energiaárak, a gázadó bevezetése és a gázhiány előrevetített képe miatt nagy a bizonytalanság a polgárok körében, és egyre többször vonulnak utcára a német kormányzat energiapolitikája miatt elégedetlenkedők. Az SPD, a liberálisok és a zöldek kormánya (az „Ampelkoalition”, azaz a rendőrlámpa-koalíció) népszerűsége esik, a szakértők pedig újabb és hevesebb zavargásokra figyelmeztetnek – olvasható az Origó cikkében.

Az utóbbiból ízelítőt kapott Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellár is, amikor egy szerdai lakossági fórumon sem a beszédét, sem a magyarázkodását nem lehetett érteni a felháborodott tüntetőktől. „Hazaáruló, hazug, takarodj” – skandálták.

Scholz a brandenburgi Neuruppin település lakossági gyűlésén a párttársával, Wiebke Papenbrock helyi parlamenti képviselővel állt a közönség elé, beszédük témája egyebek mellett a magas infláció, az emelkedő energiaárak és a várható gázhiány volt. Illetve lett volna,

a kordonokkal elzárt rendezvényt ugyanis felháborodott tüntetők zavarták meg.

Scholz az őt túlharsogó skandálás ellenére végigmondta a beszédét, habár abból nem sokat lehetett érteni – számolt be róla a német sajtó, amely szerint a tüntetést az EU-szkeptikusságáról is ismert, bevándorlásellenes álláspontot képviselő jobboldali AfD, valamint a baloldali Die Linke szervezte. Ez megerősíteni látszik azokat az elemzői találgatásokat, hogy nem kizárható egy jobb- és baloldali összefogás a kormányzó koalíció ellen az AfD és a Die Linke részéről.

– Takarodj, hazug! – kiabálták a tüntetők.

Scholz megpróbálta túlkiabálni a felháborodott tüntetőket, további segélycsomagokat ígérve az energiaárak miatt nehéz helyzetbe kerülő német családoknak. Egy hatodikos gyerek kérdésére válaszolva azt mondta: a gázhiány ellenére működni fognak az iskolák télen, és a tornatermeket sem fogják bezárni. (Arról nem beszélt a kancellár, hogy várhatóan hány fokig fűthetők majd fel az oktatási intézmények és azok tornatermei, uszodái.)

A transzparensek feliratai: Scholz kancellár, a német nép nevében lépjen vissza, árt nekünk, Ez a kormány szociális viszályt teremt (Fotó: DPA Picture-Alliance Via AFP/Carsten Koall)

 

Az októbertől érvénybe lépő németországi gázadót is megpróbálta megvédeni beszédében a kancellár.

Tömeges zavargásokat hozhat az ősz

Egyre több találgatás lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az ősszel tömeges kormányellenes tüntetések várhatók.

Martin Schirdewan, a németországi Baloldal (Die Linke) vezére több fórumon is nyomatékosította:

forró lesz az ősz a tiltakozások miatt, mert az emberek félnek a hideg téltől.

Egyre népszerűbbek az országban azok a törekvések, amelyeknek a radikális baloldal állt az élére: ilyen az extraprofitadó (amelyhez hasonlót a magyar kormány már bevezetett) vagy a gázárplafon (vagyis a rezsicsökkentés).

Olaf Scholz korábban kijelentette: az energiaárak emelkedése ellenére sem számít zavargásokra, egyes szövetségi és állami miniszterek azonban kevésbé optimisták. Arra figyelmeztetnek, hogy

ha az energiaárak tovább emelkednek vagy, ami még rosszabb, gázhiány lép fel, akkor elszabadulnak az indulatok az utcákon.

Egyes szakértők szerint a tiltakozások központja Szászország lesz, ahol a baloldal mellett már jobboldali csoportosulások is szerveznek megmozdulásokat a tervezett – és Scholz által támogatott – gázadó ellen.

A német kormány a gázimportőröket támogatná a lakosság helyett

A németországi fogyasztóknak október 1-jétől jelentősen többet kellene fizetniük a gázért, miután bevezetnék az állami gázadót, kilowattóránként 2,419 centért. Ez azt jelenti, hogy az importőrök megnövekedett beszerzési költségeit a fogyasztók fizetnék meg.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Olaf Scholz (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.