Erdőtüzek miatt ezreket menekítettek ki Spanyolországban

Hatalmas tüzek tombolnak vasárnap óta Kelet-Spanyolországban, több falu lakosait evakuálták.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 17. 21:49
null
Campobecerros, 2022. augusztus 15. Erdõtûz pusztít az északnyugat-spanyolországi Campobecerros település közelében 2022. augusztus 15-én hajnalban. MTI/EPA/EFE/Sxenick Fotó: Sxenick
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdőtüzek miatt kétezer embert menekítettek ki a kelet-spanyolországi Alicante tartományban vasárnap óta, Valenciától északra pedig további négy falu lakosai kényszerültek otthonaik elhagyására – jelentette a spanyol polgárvédelmi hatóság szerdán. A Valencia és Murcia városok között félúton fekvő Vall d’Ebóból eredő tűz már 75 kilométeres sugárban terjedt tovább, több mint 9500 hektárnyi területen hagyva maga után hamut.

A valenciai területi önkormányzat közölte, hogy mintegy háromszáz tűzoltó dolgozik a hétfő óta pusztító lángok megfékezésén, összesen 36 repülőgépet és helikoptert vetnek be az oltáshoz. A kimenekített családok nagy része rokonoknál húzta meg magát, de a Vöröskereszt két településen is rögtönzött menedékszállót állított fel.

Castellón tartományban, Valenciától északra négy falut kellett evakuálni a lángok elől. A spanyol hatóságok szerdán beszámoltak róla, hogy kedd este a térségben irányt kellett változtatnia egy vonatnak a sínekhez közeledő tűz miatt. Az EFE spanyol hírügynökség szerint tízen megsérültek, amikor a szerelvény menet közben hirtelen megállt, és sokan várakozás helyett az ablakokon keresztül, a nyílt pályán hagyták el a vonatot. Franciaországban az Európai Erdőtűz-információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint ebben az évben több mint 62 ezer hektárnyi terület égett le.

Jóllehet a csapadékhiány és az aszály alkalmas körülményeket teremt az erdőtüzek rohamos terjedésének, nem csak az időjárás okolható az egyre több helyen kialakuló tűzfészkekért: a francia belügyminisztérium szerdai bejelentése szerint Franciaországban csak az elmúlt egy hónapban 26 embert vettek őrizetbe gyújtogatás gyanújával.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter hangsúlyozta: tíz tűzesetből kilencet emberek okoznak, s nemcsak a bűnözés, hanem sokszor a hanyagság áll az esetek hátterében. Darmanin arra kérte a lakosságot, legyenek sokkal óvatosabbak, még ha csak egy eldobott cigarettacsikkről van is szó.

Borítókép: Erdőtűz pusztít az északnyugat-spanyolországi Campobecerros település közelében 2022. augusztus 15-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/EFE/Sxenick)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.