Észak-Karolinában is életbe léphet az abortusztilalmi törvény

Egyre több állam állítja vissza a törvényt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 18. 8:35
null
Washington, 2022. június 25. Kisgyermeket tart fel egy résztvevõ a legfelsõbb bíróság abortuszról szóló döntését ellenzõ tüntetésen Washingtonban 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. A döntés értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg. Az ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvényerőre emelkedő jogszabály megtiltja a terhesség megszakítását a 20. hét után, az egészségügyi vészhelyzetek kivételével. 

William Osteen bíró közölte, azután döntött a terhességmegszakítás tilalmát előíró jogszabály visszaállítása mellett, hogy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság júniusban az államok hatáskörébe utalta az abortusz szabályozását. 

Az állam republikánus képviselői július végén nyilvános levélben szólították fel a szövetségi bírót a tilalom visszaállítására, miután a demokratákhoz tartozó állami főügyész elutasította indítványukat, és bírói hatáskörbe utalta a döntést.

 

Borítókép: Kisgyermeket tart fel egy résztvevő a legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntését ellenző tüntetésen, Washingtonban 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. A döntés értelmében az abortuszjog normáit ezentúl a tagállamok határozzák meg. Az ítélet után nyolc tagállamban azonnal életbe lépett az abortusztilalom (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.