időjárás 11°C Aurél 2022. október 5.
logo

Hatalomátvételük egyéves évfordulóját ünnepelték a tálibok

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.15. 12:41
Hatalomátvételük egyéves évfordulóját ünnepelték a tálibok

Hatalomra jutásuk egyéves évfordulóját ünneplik hétfőn a tálibok Afganisztánban, az eseményt azonban beárnyékolja az országban dúló súlyos gazdasági és humanitárius válság. „Ez a nap a győzelem és az öröm napja az afgán nép és a muszlimok számára” – fogalmazott Twitteren Bilál Karími, a tálib kormány egyik szóvivője. A Reuters hírügynökség arról számol be, hogy a radikálisok kisebb csoportokban, visszafogottan ünnepeltek Kabul utcáin, néhányan a levegőbe lőttek, mások a tálibok zászlóját lengették.

A radikálisok tavaly augusztus 15-én ellenállás nélkül vették be Kabult, az Afganisztánban húsz éve állomásozó nemzetközi haderő pedig ezt követően kivonult az országból. A nemzetközi közösség egyelőre nem ismeri el a tálib kormányzatot, és garanciákat követel az emberi jogok, egyebek között a nők jogainak tiszteletben tartására.

Hatalomra jutásuk után a tálibok ígéretet tettek, hogy nem térnek vissza 1996 és 2001 közötti uralmuk szigorú törvénykezéséhez, de azóta számos korlátozást vezettek be: egyebek között szakállnövesztésre kötelezték a kormányzati alkalmazottakat, és ismét kötelezővé tették a nők számára az egész testet elfedő köntös viselését. Korlátozták a lányok iskolába járását is: az oktatást csak a hatodik osztályig engedik meg.

A hatalomátvétel után a nemzetközi közösség felfüggesztette Afganisztán támogatását, és befagyasztotta az ország külföldi – főleg amerikai – bankokban lévő vagyonát, mintegy 9,5 milliárd dollárt (3705 milliárd forint). Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) becslései szerint a 38 milliós országban több mint 20 millió embert fenyeget éhínség.

 

A családok kénytelenek férjhez adni vagy éppen eladni a lánygyerekeket, hogy ételt vehessenek maguknak

 

– teszi hozzá a világszervezet.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) idén márciusban arról tájékoztatott, hogy az országban nőtt a gyerekházasságok száma nemcsak vidéken, hanem a nagyobb városokban is. Emberi jogi szervezetek korábban arra figyelmeztettek, hogy a lánygyerekek eltiltása az oktatástól korai férjhez adásukhoz vezethet. A Save the Children nemzetközi segélyszervezet szerint mintegy egymillió gyerek kényszerül dolgozni az országban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a tavalyi év végéig 3,5 millió belső menekültet regisztrált Afganisztánban.

Borítókép: tálib fegyveresek ünneplik a hatalomátvételük első évfordulóját a kabuli amerikai nagykövetség előtt 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Ebrahim Noroozi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.